9 ilçe daha hedefte

Güncelleme Tarihi:

9 ilçe daha hedefte
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Erdoğan'ın bürokratları ilçelere aday

1994'ten bu yana Recep Tayyip Erdoğan'ın ekibinde görev alan birçok daire başkanı ve genel müdür belediye başkanlıkları için aday adayı olduklarını açıkladılar. Bunlar arasında Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen İştirakler Daire Başkanı Necmi Kadıoğlu da bulunuyor. 1994 seçimlerinde Esenyurt'tan aday olan ancak kazanamayan Kadıoğlu'nun bu seçimde yine aynı yerden aday olmak istediği belirtiliyor.

Belediyenin toplu konut yapan şirketi KİPTAŞ'ın Genel Müdürü Erdoğan Bayraktar, seçim karargahını parti içinde sekiz aday adayının yarıştığı Fatih'te kurdu. Büyükşehir Kontrol Daire Başkanı Selami Uzun ise FP'nin Eminönü adayı olmak istiyor. FP'nin Fatih'teki aday adaylarından biri de Büyükşehir Personel Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Gülsüm. Yine Tayyip Erdoğan'ın bürokratlarından şimdi FP Fatih İlçe Başkanı olan Türker Saltabaş'ta Fatih'den aday adayı. Halk Ekmek Müdürü M. Hadi Tunç da Fatih'ten aday olmak istiyor.

Adları aday adayları arasında geçen diğer büyükşehir üst düzey yöneticileri ise şunlar: Projeler Daire Başkanı Basri Mete (Maltepe), Kültür İşleri Daire Başkanı Şenol Demiröz (Kadıköy), İGDAŞ Genel Müdürü Fuat Şengün'ün ise İstanbul'dan milletvekili adayı olmak için kulislere başladığı söyleniyor.

Fazilet Partisi seçimlerde İstanbul'da elinde bulunan ilçe sayısını 25'e çıkarmayı hedefliyor. Özellikle 1994 seçimlerinde küçük farkla kaçırdıkları, bugün ANAP'lıların elinde bulunan ilçelerde çabalarını yoğunlaştıracaklar. Büyükşehir Başkanlığı için en güçlü aday ise partinin il başkanı Numan Kurtulmuş.

Fazilet Partisi, ilçelerde aday adaylarını belirlemeye çalışırken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adayını henüz saptamış değil. FP buradaki adayını, başta ANAP olmak üzere diğer partilerin adaylarının ortaya çıkmasından sonra açıklamayı düşünüyor.

Daha önce Büyükşehir BelediyeBbaşkanı adayı olarak adı çok sık geçen İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nun, Afyon'dan milletvekili adayı olmak istediği söyleniyor. Genel merkezin adayları olarak Abdullah Gül ve Abdüllatif Şener'in de ismi geçiyor, ancak bunlar da zayıf ihtimal olarak görülüyor. Bu durumda şimdilik en güçlü aday, Fazilet Partisi'nin İstanbul İl Başkanı Doç. Dr. Numan Kurtulmuş.

En az 25 ilçe

İlçelerde ise aday adayları arasında yarış başlamış durumda. Özellikle Refah Partisi'nin 1994 seçimlerinde başkanlığı küçük farklarla kaybettiği ilçelerde aday adaylarının sayısı çok yüksek. Başında ANAP'lı başkanların bulunduğu Eminönü, Fatih, Bahçelievler, Maltepe gibi ilçelerde FP'ye en az 10'ar aday adayı başvuruda bulunmuş durumda. FP'nin oy potansiyelini artırmaya çalıştığı Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Avcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Zeytinburnu gibi ilçelerde de teşkilatlarda yoğun bir hareket göze çarpıyor.

Fazilet Partisi'nin, 1994 seçimlerinde göreve gelen birçok ilçe belediye başkanını yeniden aday göstermesi bekleniyor ve İstanbul'un 16 ilçesinde görev yapan FP'li başkanların adaylıklarına kesin gözüyle bakılıyor. İl Başkanı Doç. Dr. Numan Kurtulmuş da bunu doğruluyor: ‘‘FP'li 16 belediye çok ciddi hizmetlere imza attılar. Başkanlarımız önümüzdeki seçimde yeniden aday olacaklar. Ancak ben artık yoruldum, hizmet yarışını başka bir arkadaşa devretmek istiyorum diyenler olursa, onların yerine başkası aday olacak.’’

Kurtulmuş, bu seçimde hedeflerinin 32 ilçeden en az 25'inde seçimi kazanmak olduğunu söylüyor. FP'nin diğer bir hedefi de belde belediyeleri. Kurtulmuş, İstanbul'un 37 beldesinden 15'inde seçimi kazanmak üzere çalışmalar yaptıklarını belirtiyor.

23 sorulu anket

FP, adaylarını belirlerken diğer partilerden farklı bir yöntem uyguluyor. İstanbul genelinde tüm teşkilatlara dağıtılan anket formlarıyla parti tabanının nabzı tutulmaya çalışılıyor. Anket formlarında partililere, ‘‘İlçenizde belediye başkanlığı görevine talip olan adaylarda ne gibi özellikler arıyorsunuz?’’ sorusu yöneltiliyor. Ankette adayların özelliklerini ortaya çıkartıcı 23 soruya yer veriliyor. Sorularda, adayların eğitim durumlarından, güzel konuşma yeteneklerine kadar birçok konuda partililerden değerlendirme yapmaları isteniyor. Anket sorularında aday adaylarının isimlerine yer verilmiyor.

İl Başkanı Kurtulmuş, anket çalışmasıyla ilgili şunları söylüyor: ‘‘Adaylarımızı belirlerken tabanımızın taleplerini dikkate almak zorundayız. Bu nedenle anket düzenleyerek teşkilatlarımıza dağıttık. Anket sonuçlarını değerlendiriyoruz. İki binli yılların yerel yöneticilerini belirleyecek olan anket sonuçları seçim çalışmalarımızda bize ışık tutacak.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!