Hasta sayısı 8 bin oldu yetkililer hálá

Güncelleme Tarihi:

Hasta sayısı 8 bin oldu yetkililer hálá
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 00:00

Aksaray ve Şereflikoçhisar’da virüs kökenli salgın hastalıktan hastaneye başvuranların sayısı 8 bine ulaştı. Ama yerel yetkililerle Sağlık Bakanlığı’nın salgının kökeni konusundaki tartışması bitmedi. MHP, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunurken Sağlık Bakanlığı "Verilerimiz bilimseldir" dedi.

AKSARAY’da 14 Mayıs günü başlayan salgın hastalığın "sudan kaynaklanıp kaynaklanmadığı" tartışmaları sürerken, İl Kriz Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal şikáyetiyle hastanelere koşan kişi sayısı 8 bine ulaştı. MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek hem Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hem de "Suyumuz temiz" diyen AKP’li Belediye Başkanı Nevzat Palta hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Durmuş, "Bu belediye başkanı halk sağlığı bakımından büyük bir tehdittir, derhal görevden el çektirilmeli ve soruşturma başlatılmalıdır" dedi. Durmuş, Aksaray Belediyesi’nde "şov olsun diye" basın önünde su içen yardımcının da bulunmasını isteyerek "Suçlu ama bulaşıcı hastalıktan ölmesine göz yumamayız, kendisine yardımcı olunmalıdır" diye konuştu.

İnsanları zehirlediler

Aksaray’daki ishal vakalarının kanalizasyon şebekesinin tamamlanmamasından ve yağmur sularının su şebekesine karışmasından kaynaklandığını söyleyen Osman Durmuş, emin olunmayan damacana sularında bile klor tableti kullanılması gerektiğine dikkati çekti. MHP Aksaray Milletvekili Osman Ertuğrul da barajlardan alınan suyun barajın en altından alındığını ve oldukça kirli olduğunu belirterek, barajlardan alınan su miktarının derhal durdurulmasını istedi. Şehre diğer hatlardan gelen suyun 3- 3.5 aydan bu yana kesildiğini ileri süren Ertuğrul, "Bu şebekelerden su alınmadığı için borularda mikrop meydana geldi. Enerji masrafından kaçındılar. Bir hafta önce gerekli bakım yapılmadan o borularla şehre su taşıdılar ve binlerce insanı zehirlediler" iddiasında bulundu.

Bakanlık sorumlu

Salgınla ilgili CHP de harekete geçti. CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, İstanbul Milletvekili Sacit Yıldız ve Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal kentte incelemelere başladı. Bingöl, hükümetin olayda duyarsız davrandığını öne sürdü. İçişleri Bakanı Beşir Atalay da gazetecilerin "Aksaray’daki ishal vakalarının ardından inceleme başlatıp başlatmayacaklarına" ilişkin sorusu üzerine "Üzerindeyiz zaten. Ama alan tamamen Sağlık Bakanlığımızın" dedi.

Hazır su satışları patladı

Aksaray’daki viral kaynaklı salgın, il genelinde hazır su satışlarının patlamasına neden oldu. Vatandaşlar, market ve bakkallara hücum edip ihtiyaçlarından fazla su aldılar. Aksaraylılar, belirsizlik ortamında başka çareleri olmadığını söylediler.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN AÇIKLAMASI

Çalışmalarımızı bilimsel verilere dayanarak yaparız

SAĞLIK Bakanlığı, Aksaray’daki suda Adenovirüs, Rotavirüs, Norovirüs gibi viral etkenler ve koliform bakteriler tespit etmişti. Ancak Belediye Başkanı Nevzat Palta, Sağlık Bakanlığı’nın tespitlerine itiraz etmişti. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Palta’nın itirazlarına şu yanıtı verdi: "Sonuçta bizim çalışmalarımız bilimsel verilere dayanıyor. Dolayısıyla bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı hususlar, delile dayalı şeyler olduğu için o konuda aksine şeyler ifade etmek doğru değil."

Ülkede 1998’den bu yana varlığı bilinen Norovirüsün ilk kez salgın tarzında yaygınlık gösterdiğini söyleyen Buzgan, Aksaray Belediyesi’nin su temini, arıtılması ve evlere götürülmesinde başarılı belediyeler arasında bulunduğunu belirterek "Ancak şebeke tamiratı ve yenileme çalışmalarında bazı dikkatten kaçan hususlar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Buzgan, suda Norovirüs olup olmadığının araştırıldığını belirterek "Kolera gibi bir risk kesinlikle yok. Tifo ve dizanteri de aynı şekilde. Çünkü bunlar klora çok duyarlı ve sudaki klor oranı da yeterli. Onlarla ilgili tetkikleri de yapıyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!