İngiliz’in döneminde bile kutladık

Güncelleme Tarihi:

İngiliz’in döneminde bile kutladık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 00:00

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde öğretmenlerin grevi yüzünden bir ara yapılmaması bile gündeme gelen 19 Mayıs kutlamaları sönük geçti. Cumhurbaşkanı Talat "19 Mayıs’ın kutlanması Kıbrıs Türk’ünün varoluşundan beri var. İngiliz sömürge döneminde, 1964-74 mücadele döneminde bile kutlandı" dedi.

Haberin Devamı

KKTC’de öğretmenler sendikasının fazla mesai ücret talebi nedeniyle bir haftadır sürdürdüğü grev 19 Mayıs törenlerini vurdu. Öğretmenler törenlere katılmadı ve öğrenciler de gösterilerini tam olarak yapamadı.

Katılım düşüktü

Başkent Lefkoşa’daki törenlere katılım önceki yıllara göre az oldu. Öğretmenlerin bir haftadır süren grevi nedeniyle törenlerin yapılmaması bile gündeme geldi. Yeterince prova yapamayan öğrenciler törenlerde gösterilerini tam olarak gerçekleştiremedi. Ve ülke tarihinde ilk kez, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenleri öğretmensiz gerçekleşti. Törenlere katılımı artırmak amacıyla KKTC’de görev yapan asker aileleri, elçilik mensupları ve diğer kurum ve kuruluşlarda görev yapan çoğu Türkiye kökenli vatandaşlar tören alanına geldi.

Önemli olan insanların coşkusu

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, dün Lefkoşa Atatürk Stadyumu’ndaki törene gelişinde, gazetecilerin, öğretmen grevinin kutlamalara katılıma etkisiyle ilgili soruları üzerine "19 Mayıs’ın kutlanması Kıbrıs Türk’ünün varoluşundan beri var. En zor dönemlerde bile İngiliz sömürge döneminde, 1964-74 mücadele döneminde bile kutlandı. Bu günü kutlamamak mümkün değildir. Önemli olan insanların içindeki coşkudur" diye konuştu.

Alternatif yürüyüş düzenlendi

Grev çerçevesinde üyelerinin törenlere katılmayacağını açıklayan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) vatandaş ve velilerden gelen sert tepkiler üzerine Lefkoşa’da alternatif bir ’Atatürk’e saygı yürüyüşü’ yaptı.

Toprağı öptü

KKTC’de, 19 Mayıs törenleri Lefkoşa Atatürk Stadı’nda yapıldı. Anıtkabir’den getirilen toprak şehit mezarlarına konulmak üzere Türkiye Büyükelçisi Türkekul Kurttekin tarafından KKTC Cumhurbaşkanı Talat’a verildi. Talat toprağı öperek aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!