Türban raporu ret ağırlıklı

Güncelleme Tarihi:

Türban raporu ret ağırlıklı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 00:00

Raportör Doç. Dr. Osman Can, türban raporunu Anayasa Mahkemesi’ne teslim etti. Raporda, ’ağır hukuk ihlali’ olmadığı öne sürülerek, CHP-DSP’nin iptal davasının reddi ağır bastı.

ANAYASA Mahkemesi Raportörü Doç.Dr.Osman Can’ın, 80 günde hazırlayarak mahkemeye sunduÄŸu türban davası raporunda, CHP-DSP’nin iptal isteminin reddi görüşü ağır bastı. Doç. Dr. Can, raporunu Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı HaÅŸim Kılıç’a teslim etti. Rapor, dün akÅŸam saatlerinde üyelere de dağıtıldı. Ãœyeler, 19 Mayıs tatilinden de yararlanarak, 100 sayfayı bulan rapor üzerinde üç gün boyunca çalışabilecekler. AKP davasının da raportörü olan Can, Anayasa Mahkemesi’nin anayasa deÄŸiÅŸikliklerini sadece ÅŸekil yönünden denetim yetkisi bulunduÄŸu ve esasa girilemeyeceÄŸini savundu. Raporda, "148’inci maddede ’Anayasa Mahkemesi, anayasa deÄŸiÅŸikliklerini ise sadece ÅŸekil bakımından inceler ve denetler’ denilmektedir. Bu durumda bu sınırların dışına çıkılamaz" ifadesine yer verildi.  Â

Can, 21 Ekim 2007’deki referandumun "yetkisizlikten" verdiği ret kararına da raporunda yer verdi. Raportör bu kararda, ancak "ağır hukuk ihlali" halinde anayasa değişikliklerinin esastan görüşebileceğinin vurgulandığına dikkat çekti.

Ağır hukuk ihlali gerekir

CHP ve DSP’nin, türban konusundaki Anayasa değişikliğinin yok sayılması talebini, referandum davasını ret kararına atıfla irdeleyen raportör, "Anayasa’nın değiştirilmesi teklif edilemez (ilk üç madde) maddelerinde bir değişiklik sözkonusu olursa, ’ağır hukuk ihlalinden’ bahsedilebilir, türban konusunda Anayasa’nın 10 ve 42’nci maddelerinde yapılan değişiklikte böyle bir durumdan sözedilemez" dedi. Can, türbanla ilgili anayasa değişikliklerinde ağır hukuk ihláli olmadığını savundu.

Can, raporunda seçeneklerle birlikte iptal başvurusundaki tüm itirazları tek tek değerlendirdi. Can, bu bölümde Anayasa Mahkemesi’nin, aralarında 367 iptal kararı, referandum davasını ret kararının da yeraldığı çok sayıda kararıyla, anayasa hukuk profesörlerinin görüşlerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bazı kararlarına yer verdi.

Bu ay sonuçlanabilir

Davanın bu ay içinde sonuçlanması bekleniyor. Raportör raporunun heyet için bağlayıcılığı bulunmuyor. Birçok davada raportör görüşünün aksi yönde kararlar çıkıyor. Başkan Kılıç, türban davasının raporun tamamlanmasının ardından geciktirilmeden görüşüleceğini ardından da AKP’ye kapatma davasının ele alınacağını açıklamıştı. Mahkeme, Başkan Haşim Kılıç’ın belirleyeceği tarihte toplanarak, CHP ve DSP’nin "iptal" başvurusunu görüşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!