DTP'li Türk: PKK Kürtlere zarar veriyor

Güncelleme Tarihi:

DTPli Türk: PKK Kürtlere zarar veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 18:51

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) resmi internet sitesine verdiği özel demeçte, "Açık ve net söylüyorum. PKK'nın silahlı mücadelesi Kürt halkına zarar veriyor, Askerin elini güçlendiriyor. Ama onlar da bu sorunun çözümü için bir proje ortaya konulmasını istiyorlar. Böyle bir proje konulmadığı, barışçıl adım atılmadığı için fazla etkili olamıyoruz. Eğer bu konuda fazla ısrarcı olursak halkımızdan koparız" dedi.

Haberin Devamı

Kuzey Irak'ta geçen hafta Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve bölgesel Kürt yönetiminin yetkilileri ile görüşen DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin resmi internet sitesine özel röportaj verdi. Kürtçe yapılan röportajın ses kaydı 'Pukmedia' adlı internet sitesinde yayımlandı.

Ahmet Türk, Kürtçe yaptığı konuşmada, Kürt halkının Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi ile sorununun çözülmesi konusunda umutlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Ancak, sonradan bu umut ortadan kalktı. Devletin Kürt siyaseti ve Kürt sorununa bakışı AKP üzerinde büyük etki yarattı. Bunun üzerine sorunun çözümü ve Kürt kimliğinin tanınması için bir adım atamadılar. Türkiye'de iktidar ve Hükümet var ama asker ve devletin tesiri Türk siyasetinin üzerinde halen etkilidir. Eğer demokrasiye inanç yoksa hiç bir politika üretemezsiniz. Kürtlerin gözünde bugün AKP, devlet tesiri yüzünden hiç bir adım atamıyor."
 Â

Haberin Devamı

"GÃœL'E 376'YÄ° BULURSANIZ DESTEK VERÄ°RÄ°Z DEDÄ°K"


Ahmet Türk, Abdullah Gül'e Cumhurbaşkanlığı seçiminde destek vermemeleri ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Abdullah Gül partimizi ziyaret ettiğinde biz kendisine söyledik. Biz Kürt sorununun çözümü konusundaki projelerini sorduk. Biz kendisine 367'yi bulmaları halinde destek vereceğimizi söyledik. Ama 367'yi bulmazsanız size destek versekte işe yaramaz dedik. Kendisi de bu konuda ısrar etmedi."


Ahmet Türk, Türkiye'de bazı kesimlerin şiddetten beslendiğini, eğer Kürt kimliğinin ve dilinin tanınması konusunda adımlar atılırsa kendilerinin de yaşanan çatışmalar durdurulması için mücadele vereceklerini kaydederek, "Eğer Devlet bu sorunu askeri yolla çözmekte ısrar ediyorsa biz bir şey yapamayız. Siyasi bir çözüm ve proje ortaya getirilirse ve PKK savaşı durdurmaz ise biz de PKK'ya karşı çıkarız" diye konuştu.

Çatışmaların durdurulması, sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inandıklarını ancak AKP'nin demokrasiye olan inancın az olması nedeniyle bunun için mücadele veremedeğini ileri süren Ahmet Türk, "AKP'nin Avrupa'ya verdiği mesaj ile pratikleri birbirine uymuyor. AKP, Kürdistan'da sorunu Kürt sorunu olarak çözüm değil, ümmet sorunu olarak çözmeye çalışıyor. Kürt sorunu konusunda da takkiye yapıyorlar" dedi.

Haberin Devamı

"GEREKİRSE PKK'YA KARŞI ÇIKARIZ"

DTP Grup başkanı Ahmet Türk, bugün PKK'nın bir Kürt gerçeği olduğunu ve PKK'yı bir Kürt gerçeği olarak kabul ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, barış için adım atılsın gerekirse PKK'ya karşı da çıkarız. Kürtler seçimde AKP'yi destekledi ama bugün, 'Keşke elimiz kırılsaydı AKP'ye oy vermeseydik' diyorlar. Çünkü AKP'ye güven kalmadı. Kürtler AKP'nin propagandalarına kandılar. AKP Kürtleri kendine dilenci gibi bağlamak için yardımlar yapıyor. Avrupa Birliği'nin fonları ile bölgede kirli bir siyaset yürütüyor."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!