Kızıldere’nin tümgenerali öldü

Güncelleme Tarihi:

Kızıldere’nin tümgenerali öldü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 00:00

Kızıldere operasyonunu yönetip, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarında bulunan dönemin Ankara Merkez Komutanı Tümgeneral Tevfik Türüng, 93 yaşında İstanbul’da yaşamını yitirdi.

12 Mart döneminin ünlü komutanlarından Emekli Tümgeneral Tevfik Türüng’ün cenazesi dün Selimiye Camii’nde düzenlenen askeri törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildi. Törende taziyeleri Emekli Tümgeneral Türüng’ün kızları Öznur Türüng ve Özden Marshall kabul ettiler. 1. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral İbrahim Onbay da cenaze törenine katıldı.

Tevfik Türüng 1915 yılında doğdu. 1936 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Türüng, 1960-62 arasında Bando Okulu Komutanlığı yaptı. 1963’de Albay Talat Aydemir öncülüğünde gerçekleştirilmek istenen darbede onun da adı geçti. 1972’de Tümgeneral olarak Ankara Merkez Komutanlığı görevinde bulunuyordu. Ordu Ünye’ye giderek, Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere operasyonunu yönetti. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarında bulunan az sayıda yetkiliden biriydi. Tevfik Türüng, 1971 yılında 12 Mart Muhtırası verildiğinde 1. Ordu Komutanı ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanı olan ve adı Ziverbey Köşkü işkenceleriyle ünlenen Faik Türün’ün kardeşiydi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!