Aktütün planı 16 yıl önceki gibi

Güncelleme Tarihi:

Aktütün planı 16 yıl önceki gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2008 14:12

12 Eylül 1992'de 22 askerimizin şehit edildiği Aktütün karakolu baskınını PKK 400 kişilik grupla gerçekleştirmişti. 16 yıl sonra yine Irak'ın kuzeyinden Leylek ve Çerçele Dağı üzerinden gelen teröristler aynı karakola bu kez 200 kişilik grupla saldırdı. Teröristler, sınır ötesi harekatlara karşı yandaşlarına ayakta oldukları mesajlarını vermeye çalıştı.

Haberin Devamı

"PKK'NIN GECE GÖRÜŞ DÜRBÜNLERİ VAR"


Aktütün karakolunun 16 yıl önceki baskınını yaşayan Albay Erdal Sarızeybek, "O saldırıyı sabaha karşı gerçekleştirmişlerdi. Mevzileri görebilmek için eylem için sabah saatleri seçilirdi. Şimdi karanlık çöktükten sonra eyleme başlıyorlar. Örgütün elinde gece görüş dürbünleri ve noktalayıcı silahlar var" dedi.

 

Aktütün Karakolu'nun fotoğrafları 

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK kamplarını yerle bir etmesi üzerine, moral kazanmak için Aktütün karakoluna yaklaşık 200 teröristle saldıran PKK, aynı karakolu aynı yöntemlerle 16 yıl önce de 400 kişilik grupla basmaya çalışmış, çatışmada 22 askerimiz de şehit düşmüştü. İlk baskında 22 askerini kaybeden dönemin Jandarma Sınır Tabur Komutanı Albay Erdal Sarızeybek, "Baskının tek farkı, önceden saldırıları sabaha karşı yapıyorlardı. Şimdi, ellerinde gece görüş dürbünleri ve noktalayıcı silahları bulunduğu için karanlık çökünce eyleme başlamaları oldu. Baskın yöntemi, 16 yıl öncesiyle aynı" dedi.

 

KRİTİK YERDE  

Haberin Devamı

Irak'ın Kuzeyinde bulunan PKK'nın Avaşin Kampından, Türkiye'ye giriş noktası Dağlıca'ya, Basyan kampından Türkiye'ye geçiş noktasının da Şemdinli'nin Aktütün bölgesi olduğunu belirten Erdal Sarızeybek, yağmurlu bir havada teröristlerin Leylek Dağı ve Çerçele Dağı üzerinden Türkiye'ye giriş yapıp, sınırın hemen yakınında yer alan Aktütün Karakoluna saldırdıklarını ilişkisinin sürdüğü köylülerden ve geçmiş olsun dileğinde bulunduğu komutanlardan öğrendiğini belirtti.

 

YAĞMURDA İLERLEDİLER

 

Teröristlerin, ısıya duyarlı termal cihazlara yakalanmamak için eylem bölgesine yağmurlu havada yaklaştıkları belirlendi. Gün boyu yağmur yağmasını fırsat bilen teröristler, Aktütün karakoluna yaklaştı. Teröristlerin bir bölümü dağlardan mevzilere yaklaşırken, bazılarının da yardım gelmesini engellemek için pusu görevi üstlendi.

 

22 ŞEHİT VERİLMİŞTİ

 

Haberin Devamı

Sınır Tabur komutanlığı döneminde Aktütün Karakoluna 12 Eylül 1992'de PKK'nın 400 kişilik bir grupla saat 04.30 civarında saldırdığını belirten Erdal Sarızeybek, o baskında 22 askerinin şehit düştüğünü belirtti ve şunları söyledi:

 

"Aktütün baskınından bir hafta önce, Alan Sınır Karakolumuza dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal gelmişti. Kendisine, teröristlerin Basyan kampında bulunduğunu, Aktütün karakolunun da basılabileceğini söyledim. Bunun için sınır ötesi harekâtın mutlaka yapılması gerektiğini söyledim. Harekât yapılmadı ve bir hafta sonra teröristler Aktütün'e saldırdı. Bugün de benzer olaylar yaşanıyor. PKK'lıların Basyan kampında olduğu biliniyor. Tıpkı 16 yıl önce olduğu gibi yine Leylek dağı ve Çerçele dağı üzerinden gelip bazı yollara da pusu kurup eylemini gerçekleştirdiler."

 

Haberin Devamı

“TEHLİKELİ PLAN”

Güneydoğu'daki gelişmeleri yakından izleyen Sarızeybek, "Bugün, Türkiye bir tuzağın içine çekilmek isteniyor. Son bir yıldır, ABD ile PKK'lılar arasında görüşmeler yapılıyor. ABD, PKK'ya Türkiye'de siyasallaşmasını, silahlı gruplarını ise Barzani'nin emrine vermesini, Barzani aracılığıyla İran'da eylemlerini sürdürmelerini istiyor. Başını Murat Karayılan'ın çektiği grup ise Barzani'ye gitmeyip, başta koydukları hedefler doğrultusunda ilerlemek istiyor. İşte, sınır ötesi harekatlara da, PKK'nın bu inadını kırmak için ABD onay veriyor" iddiasında bulundu.

 

PKK'LILAR BARZANİ SAFLARINDA

Albay Sarızeybek, daha önce PKK içinde görev yapan "Aziz" kod adlı teröristin bugün Barzani güçleri içinde önemli görevde bulunduğunu, PKK'dan kopan yaklaşık 10 bin kişinin de Barzani'nin askeri olduğunu öne sürdü. Sarızeybek, PKK'dan kopan ve Barzani'nin askeri olanlara ABD ve İsrailliler tarafından eğitim verildiğini, bunların İran ve Suriye yönetimlerini sarsmaları için yetiştirilmeye başlandığını öne sürdü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!