Soruşturma başlatılmalı

Güncelleme Tarihi:

Soruşturma başlatılmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 00:00

Ankara’daki AB Troyka toplantısında 1 Mayıs olaylarına dikkat çeken Genişlemeden Sorumlu Yüksek Komiser Olli Rehn, "Polisin orantısız güç kullanmasını üzüntüyle karşıladık. Soruşturma başlatılmasını bekliyoruz" dedi. Rehn AKP’nin kapatılma davasına da kayıtsız kalamayacaklarını yineledi.

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Yüksek Komiseri Olli Rehn, 1 Mayıs’ta polisin orantısız güç kullanmasını komisyon olarak üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını istedi. AB, AKP’nin kapatılma davasıyla ilgili endişenin sürdüğünü yineledi, ancak ’demokratik laikliğin’ önemini de vurguladı.

Türkiye-AB Troyka toplantısı dün Ankara’da yapıldı. Yaklaşık 4 saat süren toplantıya, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB Dönem Başkanı Slovenya’nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, bir sonraki dönem başkanı Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean Pierre Jouyet ve Genişlemeden Sorumlu Yüksek Komiser Olli Rehn ile AB Konsey Temsilcisi Helga Schmidt katıldı. Toplantıda 1 Mayıs olayları, AKP’nin kapatılma davası, TBMM’den geçen Vakıflar Yasası ile 301’inci madde ağırlıklı olarak ele alındı.

Rehn’den polise eleştiri

Başbakan Erdoğan’ın AKP Grubu’nda polisin tutumunu savunmasından kısa süre sonra toplantıda konuşan Olli Rehn, polisin 1 Mayıs’taki tutumunu eleştirdi. Rehn, "1 Mayıs’ta polisin orantısız güç kullanmasını üzüntüyle karşıladık. Bununla ilgili soruşturma başlatılmasını bekliyoruz. Hükümete sendikal hakların AB ve ILO şartlarına uygun şekilde ele alınması çağrısında bulunduk" dedi. Toplantının basına kapalı bölümünde de Sloven ve Fransız bakanların benzer değerlendirmeler yaptıkları belirtildi.

Kapatmaya laiklik vurgusu

Rehn, AB’nin kapatılma davasına kayıtsız kalamayacağını belirterek, şöyle devam etti: "Demokratik kurallar, hukukun üstünlüğü, Türkiye Anayasası’nın 9o’ıncı maddesi ve Venedik Komisyonu’na uygun yaklaşımlar dikkate alınmalı. Yargının reformu, demokratik, bağımsız ve hesap veren yargı önemli. Hükümetin bu konuda hakim ve savcılar kurulunu özellikle insan hakları konusunda eğitimden geçirmesini önemsiyoruz. Türkiye’nin bu krizi (kapatma davası) aşmasını görmek istiyoruz. Komisyon Başkanı Barroso da demokratik laikliği dikkate alarak, inananlar ve inanmayanların haklarının tanınmasının altını çiziyor. Demokratik laiklik ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmeli ki, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde olumsuz sonuçlar doğmasın."

301’de uygulama önemli

Sloven Bakan Rupel da, kapatma davasıyla ilgili mevcut durumu endişeyle izlediklerini vurguladı. Rupel ve Rehn, Vakıflar Yasası ile 301’inci maddedeki değişiklikten duydukları memnuniyeti dile getirirken, "Ancak 301’de önemli olan uygulamayı beklemek ve nasıl uygulandığını görmektir. Türkiye’de ifade özgürlüğü bütün bireylere sağlanmalı" dediler.

Babacan’dan PKK uyarısı

Babacan da, AB’yi PKK konusunda uyararak, "Terörizmle mücadelede AB’nin destek ve işbirliğine önem verdiğimizi, bizimle birlikte PKK’ya karşı etkin mücadele etmelerinin altını çizdik" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!