301’in iptali için işbirliği arayışı

Güncelleme Tarihi:

301’in iptali için işbirliği arayışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 00:00

MHP, TCK’nın 301. maddesinde yapılan değişikliğin iptali için CHP ile işbirliği arayışına girdi. Yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için milletvekili sayısı yetmeyen MHP’nin Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır, CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Süha Okay’ı ziyaret etti. Şandır görüşme sonrası, "CHP’den destek buldunuz mu" sorusu üzerine, "CHP ile dostuz. Sohbetti, üzerinde konuşacağız daha" demekle yetindi.

Şandır ve Vural dün TBMM’de düzenledikleri basın toplantısında 301 değişikliğinin Meclis’teki görüşmelerinde, Hrant Dink suikastını kastederek, bazı gençleri suç işlemeye teşvik anlamına gelecek beyanlarda bulunduğu ve Adapazarı olaylarını önlemediği gerekçesiyle Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Şandır, Şahin’in, "Türklüğe hakaret edilmesini serbest bırakmayın" diyen muhalefete, "Vatana ihanet ediyorsunuz dercesine öyle ifadelerde bulunuyorlar ki bakın bu lafları tabandan ciddiye alan gençler bir eylemde bulunursa sorumlusu kim olacak" dediğini anımsattı. Şandır, "Bakan bu sözleriyle provokatörlük yapmış, bazılarını suça teşvik etmiştir" dedi. Şahin’in, bazılarının bu tür konuşmalardan etkilenerek benzeri eylemleri başka yerlerde de yapmaları durumunda bundan muhalefetin sorumlu olacağını belirten sözleriyle de TBMM ve milletvekillerine hakaret ettiğini savunan Şandır şöyle devam etti: "Bu durum TCK’nın ’Suç işlemeye teşvik etmek’ kuralı yollamasıyla, ’halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçunu düzenleyen TCK’nın 216. maddesindeki suçu oluşturur. Sayın Bakan suç işlemiştir. Şahin, hedef saptırma, başkalarına sorumluluk atfetme, mantıksız illiyet bağı kurma gayreti ile organik olmasa da özlük yönünden kendisine bağlı hakimlere bu davalarda tutum ve davranışlarıyla mesaj vermiş, yönlendirme yapmış, TCK’nın 288. maddesindeki ’Adil Yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçunu işlemiştir."

Almanya yeni 301’den memnun

Bu arada, Alman Hükümeti, TCK’nın 301. maddesindeki değişiklikten ötürü memnuniyet duyduğunu bildirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Andreas Peschke, şunları söyledi: "Türkiye bu değişikliğin kabulüyle ülkede temel hakların güçlendirilmesi konusunda önemli ve AB tarafından sürekli şekilde talep edilen bir adım atmış oldu. Değişikliğin yürürlüğe girmesiyle hassas konularda görüşlerini dile getiren gazeteci ve yazarlara karşı açılan davaların azalmasını, bu tür davaların açılmasının zorlaşmasını ümit ediyor ve bekliyoruz." Yasa değişikliğinin orta vadede yargıç ve savcılar tarafından ne şekilde uygulanacağının da önemli olduğunu ifade eden Peschke, "Biz her halükárda düşünce özgürlüğünün belirgin bir şekilde güçlendirilmesini istiyoruz ve bu konuyu dikkatle izlemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!