1 Mayıs olaylı başladı

Güncelleme Tarihi:

1 Mayıs olaylı başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 07:26

Sabah saatlerinden itibaren DİSK önünde toplanan işçilere polis, biber gazı, cop ve tazyikli su ile müdahale etti. Öğle saatlerinde 'tecrid edilmiş' Taksim Meydanı'nda üst düzey polislerle incelemede bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, Şişli ve Pangaltı'da kan gövdeyi götürürken şu tarihi açıklamayı yaptı: İstanbul'da olumsuz bir durum yaşanmadı.

Haberin Devamı

Şişli ve Osmanbey adeta savaş alanına dönerken İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan hayrete düşüren bir açıklama geldi. Cerrah, 1 Mayıs’a kapatılan Taksim’de denetimlerde bulundu, esnafla sohbet etti ve durumun nasıl olduğunu sordu. Cerrah, İstanbul’da olumsuz bir durum yaşanmadığını söyledi ve açıklamanın valilikteki kriz merkezinden yapılacağını bildirdi.      

      

BAKAN ÇELİK DE CERRAH GİBİ AÇIKLAMA YAPTI

  

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, sendikaların Taksim'e gitmeme kararından memnuniyet duyduğunu söyledi ve Cerrah'ın açıklamasının bir benzerini yaptı: Eylemlerde gelinen şu anki durumdan memnunum. Bu kararla büyük olumsuzlukların yaşanması engellendi.

 

Haberin Devamı

İŞTE POLİSİN İŞÇİLERE MÜDAHALE ETTİĞİ ANLARIN VİDEOSU 

 

POLİS, İŞÇİLERE İŞTE BÖYLE MÜDAHALE ETTİ / FOTO GALERİ

 

SİVİL POLİS ARACINA SALDIRI / FOTO GALERİ

 

İŞÇİLER GECEDEN İTİBAREN BEKLEMEYE BAŞLADI. İŞTE FOTOĞRAFLARI

 

İSTANBUL'DA POLİS 1 MAYIS İÇİN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALMAYA BAŞLADI / İŞTE FOTOĞRAFLARI

 

İLK GERGİNLİK DİSK ÖNÜNDE  

   

Şişli'de 1 Mayıs kutlaması için Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi Nakiye Ergül Sokak'ta bulunan DİSK Genel Merkez binasının önünde toplanan gruba polis saat 06.30 sıralarında müdahale etti.. Sabahın erken saatlerinden itibaren DİSK'in önünde toplanmaya başlayan göstericileri polis dağılmaları yönünde uyardı. Polis, dağılmayan gruba gaz bombası atarak müdahale etti. Bu sırada göstericilerle polis arasında kovalamaca yaşandı. Göstericiler de polise taş atarak karşılık verdi. Bölgedeki gerginlik sürüyor. Polis ekipleri, işçilerden 2'sini gözaltına aldı.

   

Haberin Devamı

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/polis_banner.gifDİSK ÖNÜNDE TOPLANAN İŞÇİLERE 2. MÜDAHALE...        

 

Şişli'de, 1 Mayıs'ı kutlamak amacıyla Taksim Meydanı'na yürüyüş başlatmayı planlayan işçilere polislerce yeniden müdahale edildi. 

DİSK önünde toplanarak sloganlar atan grup, dağılmaları yolunda güvenlik kuvvetlerince uyarıldı. Bu uyarının dikkate alınmaması üzerine saat 08.30 sıralarında panzerden kırmızı renkli su sıkan ve biber gazı kullanan polislerce müdahalede bulunuldu. Bina önünde bulunanlardan bir kısmı içeri girerken bir kısmı da sokakta slogan atarak polise direndi. DİSK binası içi sularla doldu.

Bazı kişiler DİSK Genel Merkezi'ne girerken, grubun büyük çoğunluğu ara sokaklara girerek dağıldı.DİSK binasına sığınan kişilerin atılan gaz bombaları nedeniyle zor anlar yaşadıkları görüldü.

Haberin Devamı

İŞÇİLERE 3. MÜDAHALE...

 

Şişli'de, 1 Mayıs'ı kutlamak amacıyla Taksim Meydanı'na yürüyüş başlatmayı planlayan gruba polislerce yine müdahale edildi.

Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi Nakiye Ergül Sokak'ta bulunan DİSK Genel Merkezi önünde toplanan işçiler, konfederasyon binasında bulunanlarla birlikte bir süre sloganlar attı. Bu işçilere polislerce saat 09.15 sıralarında su sıkılarak müdahalede bulunuldu. Bunun üzerine kaçmaya başlayan gruptakiler, polis tarafından bir süre izlendi. İşçiler, Abide-i Hürriyet Caddesi'ndeki İskete Sokak'a girerek dağıldı.

Bu arada, önceki müdahale sırasında biber gazından etkilenerek fenalaşan 2 kişi ambulansla, bazı kişiler de arkadaşlarınca hastanelere götürüldü.

Haberin Devamı

Öte yandan, müdahale sırasında DİSK Genel merkez binasında bulunanların da etkilendiği bildirildi.

DİSK MERKEZİNDEN ÇIKAMAYAN EYLEMCİLER, PENCERELERDEN SLOGAN ATTI

DİSK önünde işçilerin toplanmasına polis izin vermedi. İşçilere toplandıkları anda müdahalede bulunuldu.Tazyikli su ve biber gazı sıkılan işçiler ara sokaklara kaçtı. Biber gazından işçilerin yanı sıra kameramanlar da etkilendi.

CHP'Lİ VEKİLLER DİSK BİNASINDA

CHP’li milletvekilleri Algan Hacaloğlu, Nur Serter, Mehmet Sevigen, Mehmet Ali Özpolat ile Şahin Mengü DİSK Genel Merkezi’ne geldi. Bu arada, bina önünde yeniden toplanan DİSK’liler, “emeğe, yoksulluğa, adaletsizliğe hayır” pankartı açarak 1 Mayıs marşı okudu. Sık sık slogan atan DİSK’lilere polis müdahale etti. Polis gaz bombaları ve tazyikli su sıkarken göstericiler DİSK binasına girmeye çalıştılar. Polis çok sayıda işçi ve sendika yöneticisini gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Bu arada CHP Şişli ilçe binası önünde bekleyen işçilerden dağılmalarını istedi. İşçiler polisin uyarısını dinlemeyince müdahale başladı. Grup sokak aralarına kaçarak dağıldı.

SARIGÜL DE  BİBER GAZINDAN ETKİLENDİ

DİSK binasında bulunan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de polisin kullandığı biber gazından etkilendiği görüldü.

DİSK, TAKSİM'DEN VAZGEÇTİ

Polisin işçilere uyguladığı sert müdahale sonrası sendikalar bir açıklama yaparak Taksim'e yürümekten vazgeçti. 150 kişilik bir grup, anıta çelenk koyacak. 

İŞÇİLER GECEDEN İTİBAREN BEKLEMEYE BAŞLADI

Farklı şehirlerden gelen işçilerden bazıları sendika binası önünde uyuyarak sabahı bekledi, bazıları ise şarkılar söyleyerek kutlamalara geceden başladı.

Sendika üyelerinden bazıları bina içindeki kanepelerde, bazıları da sokakta uyurken, bazıları ise sendika binasının duvarına yansıtılan barkovizyondan “sendikal mücadele” ve “1 Mayıs” ile ilgili film gösterimini izledi.

DİSK BAŞKANI'NDAN SERT MÜDAHALEYE SERT AÇIKLAMA

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, konfederasyonun Şişli'deki genel merkezi önünde bu sabah gerçekleştirilen polis müdahalesini kınadığını belirterek, “Bu ülkeyi germeyin, işçilerin 1 Mayıs kutlamalarını engellemeyin, hukuk ve yasa dışı iş yapmayın” dedi.

Süleyman Çelebi, DİSK Genel Merkezi'ne gelişinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, genel merkezin önünde ve İstanbul'un birçok yerinde 1 Mayısı kutlamak isteyenlere abluka uygulandığını ve müdahale edildiğini öne sürdü.

Basın mensuplarının da gaz maskeleri ile zor koşullar altında çalışmasından üzüntü duyduğunu belirten Çelebi, tüm emekçilerin 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutladığını söyledi.

'OLAĞANÜSTÜ HALİ AŞAN BİR UYGULAMA'

DİSK Genel merkezinde dün akşamdan itibaren DİSK ve bugün 1 Mayıs kutlamasına katılmak isteyen diğer örgütlerden kişilerin toplandığını belirten Çelebi, şöyle devam etti:

“Bugün ilk önce DİSK'e saldırıldı. Bu saldırıyı yapanları şiddetle kınıyorum. Şu anda Türkiye'de sıkıyönetim koşullarının ötesine geçen bir ceberut anlayış var. Şu anda Türkiye'de olağanüstü hali aşan uygulamalarla karşı karşıyayız. Burada 1500'e yakın kişi var. Eğer buradaki insanlardan birinin burnu kanarsa, bunun sorumlusu iktidar ve vali olacaktır. Uygulanan abluka ortadan kaldırılmadır.”

Taksim'de 1 Mayıs kutlamasının engellenmemesi gerektiğini ifade eden Çelebi, 3 konfederasyon ve kutlama yapacak diğer örgütlerin gereken duyarlılığı gösterdiklerini kaydetti.

Bu sağduyuya rağmen baskılarla kendilerini susturacaklarını sananların yanıldıklarını, Türkiye'de demokrasi diye ortaya çıkanların bugünkü uygulamalarla demokrasi anlayışının anlaşıldığını belirten Çelebi, “Bu ülkeyi germeyin, işçilerin 1 Mayıs kutlamalarını engellemeyin, hukuk ve yasa dışı iş yapmayın” diye konuştu.

Süleyman Çelebi, sabahki müdahalede bazı DİSK yöneticilerinin de gözaltına alındığını sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!