Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan sert uyarılar

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi Başkanından sert uyarılar
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 10:19

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 46. kuruluş yıl dönümü nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. İşte Kılıç'ın açıklamalarından satır başları:

Haberin Devamı

YENÄ° ANAYASA Ä°HTÄ°YACIÂ
Yeni anayasa arayışlarımız devam etmektedir. Anayasalar devletlerin temel organlarının yetki ve görevlerini tanımlayan, organların çalışma yöntemlerini, birbirleri olan iliÅŸkilerini, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen, iktidarların gücünü bireyler lehine sınırlayan temel hukuk belgeleridir.Â

LAÄ°KLÄ°K BARIÅžIN GÃœVENCESÄ°
İnsan hak ve özgürlükleri konusunda duyarlı ve kararlı, tüm farklılıklara saygılı, özgürlükçü bir toplum özlemi gittikçe yükselen bir değer olmuştur. Toplumun değerleri ile bütünleşmiş, uzlaştırıcı bir anayasa özlemi tüm toplum kesimlerinde dile getirilmektedir. Sosyal barışın vazgeçilmez unsuru laikliktir.

BÜROKRASİ DEMOKRASİYİ İÇSELLEŞTİRMELİ
Geleneksel ideolojik bağlarından kopan toplumda bireylerin kimlik arayışları kaçınılmazdır. Dönüşüm siyasal yapıyı da etkilemektedir.

Haberin Devamı

İç barış toplumu sadece demokratik kültüre sahip olması ile değil siyasetin de siyasi ve bürokratik yapının demokrasiyi içselleştirmesi ile olabilir.

Anayasanın, toplumdaki tüm görüşlerin katıldığı müzakereci bir ortamda kabul edilmesi toplumsal barışı sağlama iddiasını güçlendirecektir. Yeni anayasa çevre ve iklim sorunlarına da temas etmelidir.

MAHKEME DE ELEÅžTÄ°RÄ°LÄ°R
Son bir yıldır ülkemizde hukuk ve siyaset ilişkisi yoğunlaştı ve hassas önem kazandı. Mahkeme kararları tartışılabilir ve eleştirilebilir. Yargı kararlarının eleştirilmediği yerde yargı kendisini geliştiremez. Ancak yargı kararlarının eleştirilmesi onların bağlayıcılığını ortadan kaldırmaz. Kararların yerine getirilmemesi hukuk devletinde düşünülemez. Bilgi kirliliği ve kavram karşıtlığı kuvvetler ayrılığının tam olarak anlaşılmamasındadır.

TÜM KURUMLAR GÜÇLER AYRILIĞINA TAM BAĞIMLI OLMALI
Temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesinin engellemesi amacını taşımaktadır kuvvetler ayrılığı ilkesi... Tüm kurumlar güçler ayrılığına tam bağımlı görevlerini yaptığında her türlü sorun çözülür. Yasama yürütme ve yargı, güçlerini anayasadan almadığı ve üstünlük için kullandığı sürece çatışma devam edecektir. Yargı halkın demokratik denetimine tabii değildir. Yargısal yetkiler çok hassas dengelere işaret etmektedir.

HUKUK ÜSTÜNLÜĞÜ VARDIR YARGIÇ ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR
Hukukun üstünlüğü yargıcın üstünlüğü anlamına gelmez. Yargı mutlak anlamda tarafsız olmalıdır. Tarafsızlığın olmadığı yerde adalet yoktur.Yargıç kendisine anayasa ve yasalarla verilen görev dışında misyon yüklenemez.Yargı kararlarının eleştirilmesi hakarete dönüştüğünde toplumsal barışın bozulması kaçınılmazdır.

HEDEF GÖSTERİLİYORUZ
Açılan davalar nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ni yönlendirme, etkileme ve baskı altında tutma girişimleri büyük bir üzüntü ile takip edilmektedir. Hangi cumhurbaşkanının kimi seçtiği biçimindeki kategorik değerlendirmeler, haberler yargıçların vicdani kanaatlerini saptırmaya yönelik ağır bir baskıdır. Mahkeme üyelerinin hedef haline getirilmesi yaşanmış olaylardan ders çıkarmayanları kurtarmayacaktır. Yapılanları izliyor ve farkındayız.

LAÄ°KLÄ°K BARIÅž PROJESÄ°DÄ°R
Laiklik bir büyük barış projesi olarak Türk toplumunun koruması ve güvencesi altındadır.Ülkemizdeki sorunlar ötelenmekte, gerginlik tırmandırılmaktadır.Toplumda ciddi bir güven bunalımı vardır.Güvensizlik kavgayı beraberinde getirmektedir.Hissedilen korkular göz ardı edilemez.Toplumsal ve kurumsal uzlaşmaya daha fazla ihtiyaç vardır.Gün ayrılıkları öne çıkarma günü değil, gün farklılıklarımızı zenginlik kabul edip bir arada yaşamak için elimizden geleni yapma günüdür.

MUTLAK Ä°KTÄ°DAR YOZLAÅžTIRIR
Demokrasiler karar alma sürecinde belirleyicidir. Ancak çoÄŸunluÄŸun mutlak yönetimi anlamına gelmemektedir. Ä°ktidar yozlaÅŸtırır mutlak iktidar daha da yozlaÅŸtırır.   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!