Yeşil kreasyon mümini bozar

Güncelleme Tarihi:

Yeşil kreasyon mümini bozar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 07:00

Tekbir Giyim’in ’Yeşil Sosyete’nin büyük ilgi gösterdiği defilesi, İslami camiayı karıştırdı. İslami yazarlar ve camianın ileri gelenleri, kreasyonun Kuran’ın emrettiği tesettür giyimle alakası olmadığı fikrinde birleşti, hatta daha da ileri gidenler, ’moda ve defile kavramının, örtünmenin mantığına aykırı olduğunu’ savundu.

REUTERS 2008 İSLAMİ MODASINI DÜNYAYA BÖYLE DUYURDU 

TESETTÜR
firması Tekbir Giyim’in, yerli ve yabancı basında geniş yer bulan ’Özgür çiçekler ve özgür renkler’ defilesine, İslami camianın bir bölümü sert tepki gösterdi. İlk tepki, ’Beyaz Müslümanlar’ın da artık defilelerle görücüye çıktıklarını ileri sürüp, "Tekbir, çaktırmadan AKP’nin moda kolu gibi çalışıyor ve onun adına kitleleri giydirmeye özen gösteriyor" iddiasında bulunan, Yeni Asya yazarı Mustafa Özcan’dan geldi. Tekbir Giyim’in şov yaptığını ileri süren ve sahibi Mustafa Karaduman’ı eleştiren Özcan, "Yaptıklarını ahlaki bulmuyorum. Baktığınızda ne İslam’a uyuyor, ne piyasaya. Hem bizi, hem başka tarafları rahatsız ediyor. Akçeli ilişkiler olunca, İslami kesim de yazmaktan geri duruyor ve camia içinden gördüklerinden eleştirmekten kaçınıyor" dedi. Bu konuda, diğer yazarların görüşleri ise şöyle:

KURAN-I KERİM DEĞİL

Emine Şenlikoğlu (Yazar)
: "Defileyi izledim. Kıyafetlerin içinde İslami olan da var, olmayan da. İnsanlar eğer ’İslami tesettür’ diye bir şeye inanıyorlarsa bu kararlarını herhangi defileyle değil, Kuran ayetleri, peygamber hadisleriyle karar verirler. Tekbir Giyim, Kuran-ı Kerim değildir. Adam istediğini koyar, kişiler de inancına göre olanı alır. Ama bana, ’Böyle bir kıyafet mağazası açar da, bu kıyafetleri satar mısınız’ diye sorsanız, ’Allah korusun’ derim."

TESETTÜR MANTIĞINA TERS

Hülya Şekerci (Özgür-Der Başkanı): "Kıyafetler tesettüre uygun olsa bile, moda ve defile kavramı örtünmenin mantığına ters. Tesettürün mantığında, vücut hatlarının görünmemesi var. Biz, erkeklerin bakışlarından korunmak ve Müslüman kimliğimizle tanınmak için örtünüyoruz. Müslüman kadın, tüketim aracı olarak görülmemeli. Vücut hatlarının belli olmaması gerekir. Bu defilelerde bunların hiçbirine dikkat edilmiyor."

İSLAM’LA ALAKASI YOK

Mehmet Şevket Eygi (Yazar): "
Tesettür defileleri İslam’ın prensiplerine uygun düşmez. Mayo teşhir eden birtakım mankenlere başörtülü kıyafet giydirip, podyumlarda erkeklerin ilginç bakışları altında dolaştırıyorlar. Bunları İslamiyet kabul etmez. Avrupa kıyafetlerinin eteklerini biraz uzatıyorlar, ufak tefek aksesuar değişikliği yapıyorlar, başına da rengarenk eşarp örtüyorlar; bu oluyor İslami kıyafet. Kesinlikle değildir. Türkiye’nin kıyafet konusunda geniş bir geçmişi var. İlhamlarını bunlardan almış olsaydı, bu kadar kınamazdım. Tekbir Giyim, ticari bir müessese. Ticaretin esası kár etmek. Yaptıklarını hiçbir zaman kötü görmezler."

’Dini kuralları ben koymuyorum’
/images/100/0x0/55eabb0ff018fbb8f893107a


TEKBİR Giyim’in sahibi Mustafa Karaduman ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da aralarında olduğu ve kendisinin öncülüğünü yaptığı modanın İslami giyim tarzına uygun olmadığı eleştirilerine şu yanıtı verdi: "Biz tessettür de yapıyoruz, pantolon bluz da. Kadınların aralarında ve ebeveynlerinin yanında giydikleri kıyafetler de var, dışarıda giydikleri de. Dışarı çıktığında etek-bluzün üzerine pardesü giymesi lazım.

GİYENİN SORUMLULUĞU

Defilede abiye kıyafetler ön plana çıktı. Pantolonlu biri gazeteye çıkıyor, bizden biliyorlar. Abiye, kadınların aralarında özel günlerde giydikleri bir kıyafet. Dış kıyafet ile iç kıyafeti Allah, Kuran’ı Kerim’de belirlemiş. Peygamberin kadınlarına ve kızlarına, müminlere, ’Dışarı çıktıklarında üstlerine dış örtülerini alsınlar’ diye emri var. Yani dışarı çıktığı zaman, Kuran’ın hükmü devreye giriyor. Bunun uygulayıcısı ben değilim ki. Giyecek olanlar bunu doğru uygulayacak. Dinin kurallarını biz belirlemiyoruz."

First Lady için ufak bir öneri

MUSTAFA Karaduman, tesettür giyim konusunda, Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’e de ufak bir öneride bulundu. Karaduman, şöyle konuştu: "Bizim kıyafetlerimiz vücut hatlarını ortaya koyan şeyler değil. Onlar etek bluzla çıkıyorlarsa, üzerine pardüse giymeleri gerekir. Üretici iç çamaşırı da, iç kıyafet de, dış kıyafet de üretir. Giyecek olanın doğru şekilde uygulaması lazım.

MODERN AMA... Bilhassa Cumhurbaşkanı’nın eşi modern giyiniyor, kıyafetlerinin dar olmaması, vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde tasarlanması lazım. Buna dikkat ederlerse, uzun ceketle tamamlarsa uygun olur. Onların hem makamlarına hem tesettürüne yakışacak kıyafetler tasarlanabilir. Kıyafetlerin bazıları hatlarını ortaya koyuyorsa bunlar doğru değil ama vücut hatlarını ortaya koymayan tüm kıyafetler mümkün olabilir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!