367’yi yerden yere vuran Doçenti raportör yaptı

Güncelleme Tarihi:

367’yi yerden yere vuran Doçenti raportör yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2008 07:00

22 Temmuz seçimlerinden önce Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’ne çıkmasını engelleyen 367 kararına muhalif kalan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bu kararı yerden yere vuran Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çoban’ı mahkemeye raportör olarak atadı.

Kılıç’ın atamayı bu ay içinde yaptığı belirlendi. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi olan Çoban, Eylül 2007’de Terazi adlı hukuk dergisindeki makalesinde, Anayasa Mahkemesi’nin 367 gerekçesinde bilimsel bir araştırmanın olmadığını, CHP’nin dava dilekçesindeki polemiklerin karara alındığını öne sürmüştü.

ÇOBAN’IN ELEŞTİRİLERİ Çoban, makalesinde şu eleştirileri yapmıştı: "...Anayasa Mahkemesi, içtüzük ihlalini kabul ederek, 367 milletvekili olmadan oturumun açılamayacağını karara bağlamıştır ve kendisi bir içtüzük oluşturmuştur. Böyle bir yetkisi yoktur. Mahkemenin içtüzük oluşturma yönündeki bu kararıyla parlamentonun yetkilerini gasp ederek, demokratik rejimi tehlikeye attığını söyleyebiliriz. Hatta anayasaya aykırı olarak rejimin niteliğini yargıçlar oligarşisine dönüştürmede önemli adım olduğunu söyleyebiliriz."

CHP BAŞVURMUŞTU CHP, Gül’ün aday olduğu Cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasını 3’te 2 çoğunluk sağlanmadan yapıldığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi de ilk tur oylamayı 3’te 2 çoğunluk olan 367 milletvekili olmadığı gerekçesiyle 2’ye karşı 9 oyla iptal etmişti. Bu karara Haşim Kılıç ve üye Sacit Adalı karşı oy vermişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!