Denizi dolduran verilen plaket geri alınsın

Güncelleme Tarihi:

Denizi dolduran verilen plaket geri alınsın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2008 14:47

Muğla'nın Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası ve Çomça Koyu'nu izinsiz ve kaçak olarak dolduran MNG Holding A.Ş.'ye, Turizm Haftası'nda, Milas Kültür ve Turizm İlçe Müdürlüğü tarafından turizme yaptıkları katkıdan dolayı ‘Teşekkür Plaketi’ verilmesine turizmciler tepki gösterdi. Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Hasan Güven, “Şirketin, bölgeye yatırım yaparak turistik tesis ve istihdam kazandırdığı için ödülü layık görüldüğü, ancak kaçak dolgu nedeniyle ödülün iptal edildiğinin açıklanıp, örnek olacak şekilde cezalandırılması gerekirdi” dedi.

Haberin Devamı

DENİZİ İŞTE BÖYLE DOLDURDULAR

Pina Yarımadası'nda ormandan tahsis edilen 85 dönüm arazide beş yıldızlı, 1200 yataklı turistik tesis inşaatına başlayan ve yaklaşık bir ay önce Çomça Koyu'nda denizi tonlarca hafriyatla doldurarak iskele ve yol yaptığı için 21 bin 500 YTL para cezasına çarptırılan, işmakineleri bağlanan şirketin, ‘Turizme Katkı’ ödülüne layık görülmesi turizmcileri isyan ettirdi.

Şirkete “Denizi doldurdunuz, alın size teşekkür plaketi” dendiğini, bunun yağmanın önünü açmak anlamına geldiğini ileri süren BODER Genel Sekreteri Hasan Güven, “Bu şirket bir yatırım yapıyorsa, istihdam yaratıyorsa, ülke ekonomisine yarar sağlıyorsa elbette ödüllendirilmeli. Ancak yasa dışı hareket ediyorsa ve bu hareket gelecekte yatırım yapacaklara kötü örnek oluyorsa en ağır şekilde cezalandırılmalı. Şirketin, bölgeye yatırım yaparak turistik tesis ve istihdam kazandırdığı için ödüle layık görüldüğü, ancak, kaçak dolgu nedeniyle ödülün iptal edildiğinin açıklanıp, örnek olacak şekilde cezalandırılması gerekirdi” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Yeşilleri Eş Başkanı Bilge Contepe, tüm tepkilere kulak tıkıyarak denizi doldurmaya devam eden, yetmiyormuş gibi, “Nasıl olsa izini alırız, Biz büyük firmayız” zihniyetin gerçekten büyük firma olduğunu teşekkür plaketi alarak kanıtladığını iddia etti. Plaketin ayıplı olduğunu ileri süren Contepe, “Bu ayıplı plaket Türkiye’de çevre felaketlerine verilen en ağır ödüldür. Bu ödülü alanlar kadar verenler de sorumludur. Plaket iade edilmezse verenler ve plaketi alanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunup, sembolik maddi ve manevi tazminat davası açacağız” diye konuştu.

Denize yapılan dolgunun yanlış ve kabul edilemeyeceğini vurgulayan TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy da çevre katliamına verilen ödülün yersiz ve anlamsız olduğunu söyledi. Ulusoy, turizmin doğal güzellikler ve kültürel varlıkların korunarak geliştirebileceğini belirtti.

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı'nın, plaket verileceklerin listesini yaptığını ileri sürdüğü Kültür ve Turizm İlçe Müdürü Yusuf Demir ise “Bu konuyla ilgili açıklama yapmak istemiyorum. Yatırımcıya moral vermek istemiştik” demekle yetindi.

Haberin Devamı

Denizi dolduran verilen plaket geri alınsın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!