’Ismarlama’ bildiri Ankara’yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

’Ismarlama’ bildiri Ankara’yı karıştırdı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 17, 2008 07:00

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Luiz Maria De Puig, parti kapatmalara karşı çıkan bir bildirinin yayınlanması için Türk heyetinden talep geldiğini açıkladı. Heyet Başkanı AKP’li Mevlüt Çavuşoğlu ise "Başkan’la 2 kez görüştüm ama böyle bir talebim olmadı. Bildiri kararı ben Strasbourg’a gelmeden önce alınmış" dedi.

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’de açılmış bir parti kapatma davasıyla ilgili olarak ilk kez gündeme aldığı bildiri hazırlığı krize neden oldu. AKPM Başkanı Luiz Maria De Puig, dün NTV’ye yaptığı özel açıklamada, bildiri talebinin Türk heyetinden geldiğini açıkladı. Puig "Bu seferki fark, bu bildiriyi yayımlamamız için bize talepte bulunulmuş olması. Bilmenizi isterim ki, bu talep Türk heyetinden geldi. Hatta heyete göre, Türk Parlamentosu Başkanı bizi resmi olarak Ankara’ya davet edecek. Çünkü, sadece bir siyasi partiyle ilgili bir konu olsa kabul etmezdik. Başka durumlarda da siyasi partilere karşı kapatma davaları açılmış ama o durumlarda bizden böyle bir eylemde bulunmamız istenmedi" dedi. Puig’in ofisinden sızan bilgilere göre, bildiriyi AKP’li milletvekilleri talep etti.

Bugün yayınlanması beklenen bildiride parti kapatılması konusunda Avrupa Konseyi bünyesinde görev yapan Venedik Komisyonu’nun prensipleri hatırlatılacak ve şiddeti savunan ile şiddet uygulayan partilerin dışında herhangi bir siyasi parti kapatılmasının Avrupa demokrasisine aykırı olduğunu vurgulanacak.
/images/100/0x0/55ea2d02f018fbb8f86fbac7

MERHAMET DİLENCİLİĞİ

Puig’in sözleri halen Strasbourg’da bulunan ve 8 AKP’li, 2 CHP’li ve 2 MHP’li olmak üzere 12 kişiden oluşan AKPM’deki Türk heyetinde krize neden oldu. Heyette yer alan MHP’li Tuğrul Türkeş ve Ertuğrul Kumcuoğlu, bunun üzerine heyetten ayrı olarak bugün konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyeceklerini açıkladılar. MHP Ankara Milletvekili, emekli büyükelçisi Deniz Bölükbaşı, "AKP, Türk yargısını baskı altına almak için kapı kapı dolaşmaya başlamıştır. Bunun başka bir anlamı yok. Destek ve merhamet dilenciliği yapıyorlar" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici de "Bu, Türk siyasetinde kabul edilebilecek normal bir durum değil. AKP’ye tavsiyemiz meşruiyet sınırları içinde problemlerine normal siyaset vasıtalarını kullanarak çözüm aramalarıdır. AB kapsamında iç siyaseti değerlendirme alışkanlığı, bedeli olan taviz politikalarının önünü açan tehlikeli süreci başlatır" diye konuştu.
  Â
CHP’DEN SERT TEPKİ  Â

CHP’li üyeler ise bu gelişmelerden CHP Genel Merkezi’ni bilgilendirdi. Dün toplanan CHP MYK’da konu ele alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, tepkisini şöyle dile getirdi: "Kapatma davasını engellemek için AKP’nin yurtiçinde ve yurtdışında yaptığı girişimler yargıya açık ve saygısızca müdahale niteliği taşımaktadır. Cumhuriyet tarihimiz boyunca Türkiye’de hiçbir siyasi parti yargı denetiminden kurtulmak için yabancı ülkelerden medet ummamıştır, şefaat istememiştir. Bu yola ilk defa başvuran AKP iktidarı olmuştur. Bunun son örneği AKPM Başkanı’nın bugün basına yaptığı açıklama ile inkar edilemez biçimde ortaya çıkmıştır. Hiç kimse unutmasın ki Türkiye müstemleke değildir."

TEKLÄ°F GETÄ°RMEDÄ°M

Türk Grubu Başkanı AKP’li Mevlüt Çavuşoğlu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Puig’le iki kez baş başa görüştüğünü, ancak böyle bir talepte bulunmadığını savundu. Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Başkanlık Divanı’ndaki bildiri kararı, ben daha Strasbourg’a gelmeden önce alınmış. Bu kararın, benim uçağım inmeden önce alındığını Başkan kendisi bana bildirdi. Başkan, görüşmemizde ’Bir taslak metin üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca Türkiye’ye gelme kararı verdik’ dedi. Sonra salı günü yeniden makamına çağırdı. ’Türkiye’ye gelme kararımızı söylemiştik ama bunun için bize bir davet mektubu gerekir. Delegasyon olarak bunu yapabilir misiniz?’ diye sordu. Meclis Başkanı’na ileteceğimi söyledim. Zaten kendisi de ikinci bir açıklama yapıp ’Davet mektubu konusunda yardım istedim, başka türlü yorumlanmış’ dedi. Ben Avrupa Demokratlar Grubu’nun toplantısında bu konu sorulduğunda bile ’Bir tarafta kendi partim, bir tarafta Türk heyeti başkanıyım, benim herhangi bir teklif getirmem söz konusu olamaz. Türkiye’yi şikáyet eder duruma düşmek istemem’ dedim."

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise "Bizim böyle bir talebimiz ve girişimimiz yok, dezenformasyon olduğunu düşünüyorum" dedi.

Türk Heyeti

Mevlüt Çavuşoğlu-AKP

Ruhi Açıkgöz-AKP

Lokman Ayva-AKP

Özlem P. Türköne-AKP

Mehmet S. TekelioÄŸlu-AKP

Mustafa Ãœnal-AKP

Erol Aslan Cebeci-AKP

M. Nursuna Memecan-AKP

Haluk Koç
-CHP

Birgen KeleÅŸ-CHP

Tuğrul Türkeş-
MHP

ErtuÄŸrul KumcuoÄŸlu-MHP
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!