İşte ABD'nin tehdit haritası

Güncelleme Tarihi:

İşte ABDnin tehdit haritası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 14:03

ABD Ordusu'nun hazırladığı tehdit haritasında ilginç ayrıntılar yer alıyor. ABD'nin en riskli noktalar olarak bilerlediği bölgelerin en kritik ülkesi ise Türkiye...

Haberin Devamı

İŞTE ABD'NİN ÇOK KONUŞULACAK HARİTASI

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR


Washington'da yapılan Amerikan-Türk Konseyi (ATC) toplantısına katılan ABD Savunma Bakanlığı'nın etkin isimlerinden, Plan ve Prensipler Başkanı General John Sattler, Pentagon'un "dünyadaki stratejik tehditleri" gösteren haritasını açıkladı.
Haritada, ABD'ye yönelik "stratejik tehditler" 6 madde altında toplanmış;
*Sınır aşan terörizmdeki artış
*Artan bölgesel istikrarsızlık
*Doğal kaynaklar için yükselen rekabet
* Kitle imha silahlarının yayılması
*Güçlü ülkelerin ortaya çıkması ve bunların rekabeti
*Doğal felaket tehlikesi
* Siber ve uzaydan gelebilecek saldırılar ve bu alanlardaki rekabet

Haberin Devamı

TÜM TEHDİTLERİN KESİŞTİĞİ ÜLKE: İRAN

Tehditler haritada farklı renklerde, bulundukları bölgeye göre işaretlenmişler. Pentagon'un tehdit haritasında, tüm tehditlerin kesiştiği tek ülke ise, Türkiye'nin komşusu olan İran.
Komşuluk ilişkisi nedeniyle, Türkiye'de Pentagon'un dünyada gördüğü tüm stratejik tehditlerin "en yakın hedefi" durumunda.

Haritada, kırmızı ile gösterilen siber ve uzaydan gelebilecek saldırılar, tüm dünyayı kapsayacak şekilde işaretlenmiş.
En geniş coğrafyayı kaplayan ikinci tehdit ise, sınır aşan terörizm. Pentagon haritasında bu konudaki potansiyel hedefler olarak, ABD topraklarının tümü, güney Amerika'nın bir bölümü, Avustralya ile, tüm Avrupa kıtası, Afrika'nın güneyi hariç tüm bölgeleri ile Ortadoğu, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Rusya'nın batı bölümleri gösterilmiş.
Pentagon'a göre, "gelecekte çok güçlenerek, ABD'ye kafa tutabilecek" ülkeler ise, Brezilya, güneydoğu Asya ülkeleri, Rusya ve İran.

Bölgesel istikrarsızlık tehdidine ilişkin bölüm, haritada sadece tek bir yerde, Ortadoğu'da işaretlenmiş durumda.
Deprem, tsunami, kuş gribi Doğal felaketlerin getireceği stratejik tehditlere hedef olabilecek bölgeler ise, orta Amerika, güneydoğu Asya, Afrika'nın orta bölümleri ve yine Orta doğu.

Kitle imha silahlarının yayılmasına ilişkin tüm dünyada sadece iki bölgede işaretlenmiş; Kuzey Kore'yi içine alacak şekilde Uzakdoğu ile, İran'ın merkezinde yer aldığı Ortadoğu bölgesi ile Pakistan ve Hindistan.

Doğal kaynaklar için artan rekabetin yarattığı tehdidin merkezinde de yine Ortadoğu bulunuyor. Pentagon haritasına göre ayrıca, orta Amerika, Afrika'nın batısı, Rusya ve güney komşuları ile, tüm Ortadoğu bölgesinde yaşanan "doğal kaynaklara ilişkin rekabet", ciddi bir tehdit unsuru oluşturuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!