Biz madalya verdik kral oy bile vermedi

Güncelleme Tarihi:

Biz madalya verdik kral oy bile vermedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 07:00

İstanbullu bir avukat, Anıtkabir’i ziyaret etmediği gerekçesiyle, Suudi Kralı El Suud’a verilen Devlet Şeref Madalyası’nın geri alınması için dava açtı. Başbakanlık, Türkiye ve İzmir için çok önemli olan EXPO 2015’te bile oyunu Milano için kullanan Suudi Arabistan Kralı’nın iki ülke arasındaki ilişkilerdeki katkısına övgüler düzerek davanın reddini istedi.

İSTANBUL Barosu Avukatı Mahmut Tanal’ın, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz El Suud’a verilen Devlet Şeref Madalyası’nın geri alınması için Danıştay’da açtığı davaya, Başbakanlık’tan yanıt geldi. Avukat Tanal, Danıştay 10. Dairesi’nde, Bakanlar Kurulu aleyhine açtığı davanın dilekçesinde, madalyanın geri alınması için, şu gerekçeleri öne sürdü: "Halen kadın-erkek eşitliğine inanmayan ve ülkesinde kadını ikinci sınıf vatandaş gören bir kişiye Devlet Şeref Madalyası verilmesi ne kadar doğrudur? Hükümetin resmi ziyaret protokolünde olmasına karşın Anıtkabir’e gitmeyen, Atatürk’ü ziyaret etmeyen bir kişiye Devlet Şeref Madalyası verilmesi, Madalya ve Nişanlar Kanunu’na aykırıdır. Kral için uygulanan protokol, devlet geleneğimize de aykırıdır. Türk Ulusu’nun Ata’sını düşüncelerinden dolayı ziyaret etmeyen bir kişiye, o büyük insanın ölümünden bir gece önce parlak törenlerle Devlet Şeref Madalyası vermek, pahalı hediyelerini kabul etmek ulusumuzun değer yargılarıyla alay etmektir."

ÖNÜNE GELEN DAVA AÇAMAZ

Başbakanlık adına Adalet Bakanlığı Müsteşar Yrd. Maksut Mete imzasıyla gönderilen yanıt dilekçesinde, İzmir’in 65’e 86 oyla kaybettiği EXPO 2015’te Milano’yu destekleyen ülkeler arasında sayılan Suudi Arabistan’ın Kralı El Suud’un, "Bölge barışı ve ikili ilişkilerimizin her alanda daha da geliştirilmesi için çaba sarfettiği" öne sürüldü. Yanıt dilekçesinde, avukatın dava açma ehliyeti olmadığı, bu idari işlemle kişisel ve güncel bir menfaat ilişkisi bulunmadığı, ’salt TC Vatandaşlığına sahip olmanın, her vatandaşın her konuda dava açabileceği anlamına gelmediği’ görüşü de yer aldı. Davacı avukatın Kral El Suud’a yönelik, protokolde bulunan Anıtkabir ziyaretine gitmemesi, uygulanan protokol gerekçeleri için, ’sair soyut, şahsi ve haksız iddialar olduğu ve hukuki dayanağı olmadığı’ nitelemesi yapılan yanıtta, davanın reddi istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!