87.5 kilo kabak sattı, 1 lira 66 kuruş kazandı

Güncelleme Tarihi:

87.5 kilo kabak sattı, 1 lira 66 kuruş kazandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 17:26

Kabağı seven var sevmeyen var. Konumuz zaten yemeği değil. Bir üretici uğraştı didindi kabak yetiştirdi, sattı. Para kazanmayı beklerken borçlu çıktı. İşte akıllara durgunluk veren o hesap...

Haberin Devamı

Yalova'nın Kazimiye Köyü'nde çiftçilik yapan Turan Bektaş, sattığı 87.5 kilo kabak için giderler düşülünce hesabına 1.66 TL yatırıldığını görünce şaşkına döndü.
Yalovalı çiftçi Turan Bektaş, serasında yetiştirdiği kabakları İstanbul Bayrampaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali'ne satmak için gönderdi. Bir süre sonra gönderdiği kabaklar karşılığı hesabına 1.66 TL yatırıldı. Bektaş, kendisine birkaç gün sonra fatura geldiğini anlatırken şöyle dedi:

“Faturada kabağın kilosunun 20 kuruşa alındığı ve toplam 17.50 TL fiyatı olduğu belirtiliyor. Navlun, navlun KDV, müstahsil stopaj, komisyon ve diğer masraflar adı altında toplam 21.84 TL masraf kesildi. Böyle olunca 4.34 TL borçlu çıktım. Ürünü gönderdiğim kasalar benim olduğu için 6 TL iade edildi. Durum böyle olunca da 87.5 kilogram kabağı 1.66 TL’ye satmış oldum. Kasalar benim olmasa verdiğim kabaklar karşılığında 4.73 TL borçlu duruma düşecektim.”

Böyle durumlarla zaman zaman karşılaştıklarını söyleyen anlatan Turan Bektaş, “Geçen yıl da 58 kasa domates için bana borç çıkartmış, bunu benden tahsil etmişlerdi” dedi.

Günlük yevmiyesi 23 TL'den işçi çalıştırdığını anlatan Turan Bektaş, kabağı 3 ayda, ailesinden 4 kişi ve 6 işçiyle birlikte sıcağın altında saatlerce çalışarak yetiştirdiğini bildirirken, “Elime geçen bu parayla aldığımız zirai kredileri, traktör kredimi nasıl ödeyebilirim? Ayrıca ailemi nasıl geçindirebilirim?” dedi.

Haberin Devamı


Küçük bir not: Bugün İstanbul’da zincir marketlerde kabağın kilogram fiyatı 1 TL ile 1.29 TL arasında satıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!