Köşk-Hükümet yetki sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Köşk-Hükümet yetki sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2008 08:00

301. maddeyle ilgili soruşturma izin yetkisini hükümetin ısrarıyla kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, düzenlemeye eklenen ve "Temel milli yararlara karşı hakaret" suçlarını düzenleyen 305. maddede de aynı hükmün bulunduğunu son anda öğrendi. Köşk hukukçuları, izin yetkisinin Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığına gölge düşüreceği konusunda Gül’ü uyardılar.

TÜRK Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde, soruşturma iznini hükümetin ısrarıyla kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, "Temel milli yararlara karşı hakaret" suçlarını düzenleyen 305. maddede aynı hükmün bulunmasından son anda haberdar olduğu öğrenildi. Gül’e yakın isimlerde rahatsızlık yaratan bu düzenlemenin komisyon aşamasında gözden geçirilmesi bekleniyor.

YETKİ AKP’Yİ BÖLDÜ

Edinilen bilgiye göre, 301 ve 305 ile ilgili izin yetkilerinin Köşk’e bırakılması AKP yönetiminde görüş ayrılığı yarattı. Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Mustafa Elitaş başta olmak üzere bazı isimler, yetkinin eskiden olduğu gibi Adalet Bakanı’nda olmasını istediler. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise "Bu maddenin konusunu oluşturan milleti de devleti de Cumhurbaşkanı temsil ediyor. Hem de Cumhurbaşkanı’nın tarafsız bir makam olması nedeniyle izin yetkisinin Köşk’e bırakılması daha doğru olur" dedi. "Cumhurbaşkanı artık seçimle iş başına geleceğinden bu konuda kendisine yönelebilecek eleştirileri göğüsleyebilecek bir makam olacak" diyen bazı AKP yöneticileri de Çiçek’e destek verdiler.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, 10 gün kadar önce Meclis’te bazı milletvekillerine, "301’i yakında getiriyoruz, izin yetkisi de bende olacak" diye bilgi vermesine rağmen Başbakan Tayyip Erdoğan da izin yetkisinin cumhurbaşkanına bırakılması görüşünü benimsedi. Gül, 301’de yetkinin kendisine bırakılmasına Erdoğan ile görüşmesinin ardından onay verdi. 301 ile ilgili düzenleme hızlandırılırken 305. madde de metne eklendi. Gül, bu süreçte gündemde olmayan 305. maddeyle ilgili düzenlemeden ise son anda haberdar oldu.

Başlangıçta sadece 301. madde gündemde olduğu için Gül’e bu konuda rapor hazırlayan Köşk hukukçuları da izin yetkisinin Cumhurbaşkanı’na bırakılmasının sakıncalarını vurguladılar. Köşk hukukçuları, bunun hem Cumhurbaşkanlığı’nın tarafsızlığını tartışma konusu yapabileceği, hem de işlemlerinden ötürü sorumsuz olan Cumhurbaşkanı’na 301’den yargılanıp beraat eden kişilerce dava açılabileceği tehlikelerine işaret ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!