Yalancı, sen dürüst değilsin

Güncelleme Tarihi:

Yalancı, sen dürüst değilsin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2008 00:00

Diyarbakır’dan gelen sivil toplum örgütlerini kabul eden Başbakan Tayyip Erdoğan ile Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu arasında sert tartışma yaşandı.

Tanrıkulu, bölge için hazırlanan paketlerin sadece ekonomik içerikli olduğunu belirterek, bölgedeki sorunun siyasal yönlerinin de bulunduğunu savundu. Erdoğan, örnek vermesini isteyince, Tanrıkulu, ana dilde eğitim ve kamusal alanda ana dilde hizmet alma hakkını gündeme getirdi. Tanrıkulu’nun bu sözleri havayı gerdi. Erdoğan, "Ana dilde eğitim sadece azınlıklar içindir. Onlara da kurs açılır" dedi. Erdoğan, Almanya’da yaşayan Türklerin durumunu örnek gösterince, Tanrıkulu, Almanya’daki Türklerle, Türkiye’de yaşayan Kürtlerin karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Sert tepki gösteren Erdoğan, "Yalan konuşuyorsun, sen dürüst değilsin" diye sesini yükseltti. Erdoğan, Tanrıkulu’na, "PKK ağzıyla konuştuğu" eleştirisini de getirirken, "PKK’ya terör örgütü demiyorsunuz" tepkisinde de bulundu. Tanrıkulu da, "Ben dürüstlüğümü kimseye ispatlayacak değilim. Bana hakaret edemezsiniz" diyerek toplantıyı terk etti. Tanrıkulu’nun salondan ayrılmasından sonra Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt koluna girdiği Tanrıkulu’nu yatıştırmaya çalıştı. Sivil toplum örgütü yöneticileri de çıkışta gazetecilere, "Başbakan, Tanrıkulu’nun toplantıdan ayrılmasının ardından gönlümüzü aldı. Görüşme gayet makul bir ortamda geçti" dediler.

İKİNCİ TARTIŞMA Erdoğan, son Diyarbakır ziyaretindeki bir toplantıda yine ana dilde eğitim konusunda karşı karşıya geldiği Tanrıkulu’na, "bekara karı boşamak kolay" diye tepki göstermişti.

RAPOR SUNDULAR Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki sivil toplum örgütü yöneticileri Erdoğan’a bölgedeki sorunların çözümüne yönelik bir rapor sundu. Raporda, "Eğitim ve öğretim kurumlarının her düzeyinde ana dilde eğitim öğretim hakkının seçmeli ders olarak sağlanması", "Üniversitelerde Kürt Dili, Tarihi ve Edebiyatı ile ilgili bölüm ya da enstitüler kurulması" ile "Kamu kurum ve kuruluşlarında anadilde hizmet alınmasının sağlanması" önerileri yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!