Üniversitelerde yüksek gerilim

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerde yüksek gerilim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2008 00:00

Akdeniz Üniversitesi’nde iki grup arasındaki son silahlı çatışma, üniversitelerdeki ciddi gerilimi açığa çıkardı. 1980 öncesine dönülmesinden duydukları açık endişeyi dilen getiren rektörler, ’Üniversitelere siyaset sokmayın’ uyarısını tekrarlarken, siyasiler de, gençlerden tahriklere kapılmamalarını istedi.

ÜNİVERSİTELERARASI Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, 1980 öncesi öğrenci olaylarına dönülmesinden endişe ettiğini söyledi. Akaydın, şunları söyledi: "Türk üniversitelerinde son günlerde bir gerilim mevcut. Bugüne kadar mutlu bir eğitim alanı olarak görülen Akdeniz Üniversitesi’nde de maalesef üzücü bir olay yaşandı. Gerginlik, silahların ateşlendiği, taşlı sopalı kavgaya dönüştü.

HEDEF SEÇİLDİK ENDİŞESİ Üniversitemizle olayların alakası yoktur, ama öğrencilerimizin de karıştığı, dışarıdan provoke edilen olaylarda bazı öğrencilerimiz de yaralanmıştır. 1980 öncesine dönülmesinden endişe ediyorum. Maalesef o korkuyu, o kaygıyı yaşıyorum. Bu güne kadar adı hiçbir zaman kötü olaylarla anılmayan, Türkiye’nin en mutlu üniversitelerinden biri olarak tanınan üniversitemizde böyle olayların yaşanması tabii ki beni ve bütün üniversite camiamızı üzdü. Olayların arkasında üniversitemizi özellikle hedef alan kışkırtıcı güçlerin yer almadığını umut etmek istiyorum. Herkesi sükunete davet ediyorum. Üniversitemizin değerli öğrencilerine, onların ailelerine, üniversite camiamıza ve Antalyalılara geçmiş olsun diyorum."

GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da, Rektör Akaydın’ı telefonla arayarak, olaylarla ilgili bilgi aldı. Akaydın’la kısa bir görüşme yapan Özcan, yaşanan olaylardan ötürü çok büyük üzüntü duyduğunu ve her türlü konuda üniversiteye destek olduklarını iletti. Akaydın da Özcan’la görüşmesine ve yaşanan olaylara ilişkin olarak şunları söyledi: "Sayın Özcan, üniversitemizin bir ihtiyacının olup olmadığını sordu. Bende kendisine teşekkür ederek, bir ihtiyacımızın olmadığını, olması halinde kendilerine ileteceğimizi söyledim. Çok kısa bir görüşme yaptık."

Önlemler artacak

EMNİYET Genel Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi’ndeki olayların ardından bir dizi önlemi yaşama geçirme kararı aldı. Dönem sonuna kadar özellikle Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ile Diyarbakır Dicle, İstanbul, Marmara ve 9 Eylül Üniversite’lerinde polisiye önlemler artırılacak. Genel Müdürlüğün bu konuda yayınladığı talimata göre, polisler kampus içine girmeyecek. Olay çıkması muhtemel fakülte binaları girişlerinde uygun bir yere konuşlanılacak. Ancak üniversite ya da fakülte dekanları ya da diğer yöneticilerinin talep etmesi halinde olaylara müdahale edilecek. Güvenliğin özel korumalarla sağlandığı Akdeniz Üniversitesi’nde 50 özel güvenlikçi açığının bulunması üzerine valiliğin emriyle dün 150 polis takviyesi yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!