Tam saha savunma

Güncelleme Tarihi:

Tam saha savunma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2008 07:00

Kapatma davası iddianamesinde suçlanan eylemleri mercek altına alan AKP hepsine teker teker yanıt verecek.

Suçlanan vekiller, belediye başkanları ve yöneticilerden ayrıntılı bilgi alınacak, konuşmaların video kayıtları çözülecek. AKP yönetimi bakanlıkların yanısıra Diyanet İşleri Başkanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı’ndan bilgi isteyecek.

AKP yönetimi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın kapatma davası iddianamesine eklediği 17 klasörlük delilleri tek tek yanıtlamak için savunma seferberliği başlatıyor. AKP’nin savunma heyeti, iddianamede geçen eylemleri mercek altına aldı. Parti hukukçuları, savunmayı hazırlamadan önce, konuşmaları parti aleyhine kanıt olarak sunulan milletvekilleri, belediye başkanları ve teşkilat yöneticilerine yazı gönderecek. Suçlanan isimlerden, olaylarla ilgili ayrıntılı bilgiler alınacak. İddianamede geçen kongre ve toplantı konuşmalarının arşivlerdeki video kayıtları tek tek çözülecek.

ATMOSFER YANSITILACAK

İddianamedeki alıntılar yerine konuşmalar tam metin halinde Anayasa Mahkemesi’ne sunulacak. Böylece davaya konu olan mesajlara "bir bütün halinde bakılması" istenecek. Parti yöneticileri, özellikle eski milletvekillerinin kongrelerdeki bazı konuşmaları iddianameye alınırken, aynı kongrede parti yetkilisinin bu mesajları onaylamayan sözlerinin dikkate alınmadığını saptadı. Mahkemeye, bu toplantıların atmosferini yansıtan ve mesajları bir bütünlük halinde gösteren kanıtların sunulacağı belirtildi.

KAMUDAN YARDIM

AKP heyeti, savunmayı hazırlarken parti organlarının yanı sıra kamu kurumlarından da yardım isteyecek. Rejim karşıtı icraat yapmakla suçlanan bakanlık birimlerinden, iddianamede geçen eylemlerin neyi ifade ettiği, bunlara karşı nasıl bir işlem yapıldığı ve mevcut durumla ilgili bilgi alınacak. AKP yönetimi, Milli Eğitim’in yanı sıra, Sağlık, Dışişleri Bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı’ndan bilgi soracak. Örneğin, Devlet Planlama Teşkilatı’nın taslak raporunda geçen "Zekat Mağazaları Zinciri" oluşturulması önerisinin ne anlama geldiği ve hangi aşamada olduğu konusunda ayrıntılar derlenecek. İddianamede 68 kez adı geçen Milli Eğitim Bakanlığı, davada en çok anılan kurum olarak yer alıyor.

Kiracı değil ev sahibiyiz

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, AKP Ankara Kadın Kolları Kongresi’nde kapatma davasıyla ilgili gelişmelere gönderme yaparak, "Biz buradayız. Bu ülkenin kiracıları değil, ev sahibiyiz. Siyasi misyonumuz bu ülkede 70 milyonun kendini ev sahibi hissetmesidir" dedi. AKP’nin Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’nda yapılan Kadın Kolları Kongresi’ne Erdoğan, Bülent Arınç ve bazı bakanlar eşleriyle birlikte katıldı. Erdoğan, konuşmasında, "3 Kasım 2002’ye kadar ’Türkiye’de siyaseti bir avuç elit, bir avuç seçkinci yapabilir, halk siyasete yön veremez’ dediler. ’Alt tabakadan gelenler, gecekondudakiler, kiracılar bu ülkeyi yönetemez’ dediler. Hiçbir zümre, hiçbir ideoloji, hiçbir gizli gündem sahibinin güdümünde olmadık, olmayacağız. Yüreklerimiz açık, zihinlerimiz açık, olup biteni gördük, görüyoruz. Bu hizmet aşkı bir kez vuslatla neticelenmiştir. Bu aşk engellenebilir, azaltılabilir bir aşk değildir. Öfkelerini bizden çıkarmaya kalktılar. Bu öfke onların hayrına değil. Baktılar ki sandıkta AKP’yi mağlup edemiyorlar, kendilerine başka yollar, başka yöntemler aradılar. Bu milletin maşeri vicdanı asla yanlışta ittifak etmez. CHP zihniyetinin olduğu yerde bereket yoktur. Bunu böyle biliniz. Erdoğan’dan önce konuşan Bülent Arınç, Deniz Baykal’a yüklenerek "Öyle genel başkanlar var ki, dudağında uçuk çıktığı zaman toplantılara gitmiyor. Rahatı, huzuru bozulmasın diye yatağından bile kalkmıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!