Ä°zmir için kader günü pazartesi

Güncelleme Tarihi:

İzmir için kader günü pazartesi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 29, 2008 07:38

2008, Türkiye'yi siyasi ve ekonomik alanda dünyada son derece etkin seviyeye taşıyacak iki konuda karar yılı;Bunlardan ilki, Türkiye'nin 2009/2010 dönemi için BM Güvenlik Konseyi adaylığı. Bu konudaki kararı, Eylül sonunda New York'ta BM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada verilecek. İkincisi ise, İzmir'in Expo 2015 adaylığı. Expo kararı ise, çok daha yakın bir tarihte, sadece üç gün sonra, 31 Mart pazartesi günü verilecek.

Haberin Devamı

EXPO İÇİN 14 MİLYON DOLAR HARCANDI

İzmir'in Expo 2015'in evsahipliğini kazanması halinde, bunun ekonomik getirisi hem kent için, hem de Türkiye için çok büyük olacak. Eğer Expo İzmir'de yapılırsa, toplam 6 ay sürecek fuarlar, aktiviteler, tanıtım ve seminerler için bu süre içinde kente 50 milyondan fazla kişinin gelmesi bekleniyor.

Expo 2015 için İzmir'in en büyük rakibi ise İtalya'nın Milano kenti. Türkiye İzmir için tüm imkanlarını seferber ederken, İtalyanlar da boş durmuyorlar.

Ancak şimdilik, azıcık da olsa, İzmir önde görünüyor. Çünkü Türkiye'nin özellikle son iki yıllık atağı sonunda, 27 AB üyesi ülkenin 17'sinin oyunu almış durumda. Expo 2015'e kimin evsahipliği yapacağını Uluslararası Fuarcılık Bürosu'na üye 140 ülke, Paris'te pazartesi yapacağı toplantıda karar verecek.
Türkiye, başlangıçta Expo evsahipliğini alabilmek için 12 milyon dolarlık bir tanıtım bütçesi ayırmıştı. Ancak daha sonra bu bütçe yetmeyince, ek olarak 4 milyon dolar da bütçe alındı.

Haberin Devamı

Â

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

UÇAK DA TUTULDU, ÖZEL TANITIM ŞİRKETİ DE

Türkiye, Milano'nun önüne geçebilmek için, daha önce çalışmadığı kadar çalıştı. O kadar ki, Expo'ya oy istemek için dünya ülkelerini ziyaret eden Türk heyetleri için özel uçaklar bile kiralandı. Karayip ülkelerini ziyaret edecek 7 kişilik EXPO heyetinin sadece "özel uçak masrafı" 40 bin dolar oldu. Türkiye'nin Expo adaylığını dünya televizyonlarında tanıtım, destek isteyen filmler özel şirketlere yaptırıldı.

BM'CÄ°LER KISKANDI

İmkanlar, Expo için seferber edilince, bunu en çok "kıskananlar" ise kesinlikle Dışişleri Bakanlığı'ndaki "BM Güvenlik Konseyi üyeliği lobisinden" sorumlu bürokratlar oldu.
Türkiye'nin BM üyeliği için tanıtım filmleri TRT'de çekilirken EXPO'nun tanıtım filmlerinin özel şirketlere yaptırılması, BM'cilerin dünya ülkelerine tarifeli uçaklarla giderken, Expo'culara özel uçak kiralanması, kıskançlığı iyice arttırdı. Şimdi Expo'cular kadar, BM'Ciler de Pazartesi günkü kararı bekliyor; Ancak onların asıl beklentisi, Expo konusunun gündemden artık çıkıp, meydanın yeniden BM Güvenlik Konseyi üyeliğine kalması....

Haberin Devamı





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!