Mantı yedik kahve içtik

Güncelleme Tarihi:

Mantı yedik kahve içtik
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2008 07:03

Cumhurbaşkanı Gül ile CHP Lideri Baykal’ın dünkü yemekli randevusunda son günlerde yaşanan gerilimler ele alınmadı. Baykal, "Ne o söyledi, ne de ben açtım. Kuzey Irak harekatını konuştuk. Sonra da Kayseri mantısı yedik, mis gibi Türk kahvesi içtik. Görüşmemiz iyi geçti" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ile CHP Lideri Deniz Baykal’ın dünkü yemekli randevusunda beklentilerin aksine güncel gelişmeler ele alınmadı. Baykal, "Ne o söyledi, ne de ben açtım, Kayseri mantısı yedik, mis gibi su ve Türk kahvesi içtik, ayrıldık, iyi geçti" dedi. Saat 12.45’te Çankaya Köşkü’ne çıkan Baykal, 1 saat 40 dakika kaldı. Irak’ın kuzeyine yönelik operasyon, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Türkiye ziyaretleri ele alındı. Görüşmede Baykal, Nevruz kutlamaları ve sonrasındaki gelişmeleri AKP’nin bölgeye ilişkin izlediği son 6 yıllık politikalarına bağladı. Baykal görüşmeden sonra sorulara şu yanıtları verdi:

Görüşmeniz iyi geçti mi?

İyi geçti. Yani kamuoyunda son günlerde büyük ilgi çeken, işte gerilim azaltma yöntemleri, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru, Anayasa değişikliği ya da hazırlanan yeni anayasa değişikliği hiçbir şekilde gündeme gelmedi. Hiçbirini konuşmadık. Ne o bunları söyledi ne de ben açtım. Tamamen Kuzey Irak askeri harekátı, hazırlanması, siyasi alt yapısı, icrası, sonrası yani askeri harekát etrafında bilgi verdi.

Bu kadarla mı sınırlı kaldı?

Sonra Talabani’nin Türkiye ziyareti hakkında bilgi verdi. Kuzey Irak ile ilgili, Irak ile ilgili bakış açısını anlattı. Cheney’nin Türkiye gelişi ve o ziyarette ortaya çıkan noktalar. Bunları aktardı. Ben o konularda kendi görüşlerimi, değerlendirmelerimi kamuoyunca da bilinen değerlendirmelerimi daha da detaylı olarak yansıttım.

Başka konular...

Yine Nevruz olayları dolayısıyla yaşanan parçalanmışlık, bölünmüşlük tablosunun düşündürdükleri, Türkiye nereye gidiyor, ne gibi yanlışlıklar yapıldı ve bu konularda ne yapmamız lazım, bu konularda hem kaygılarımı, hem değerlendirmelerimi yansıttım. O da düşüncelerini ifade etti. Güzel bir yemek oldu. Mantı yedik, Kayseri mantısı.

Peki alkol aldınız mı?

Hayır almadım. Mis gibi su içtik. Türk kahvesi içtik. Sonra da ayrıldık.

Sizin askeri harekátın erken bittiği tespitinize yanıt verdi mi?

Hiçbir cevap yoktu. Öyle bir şey yoktu. Yaptığım değerlendirmeler ortada.

Cumhurbaşkanı güncel siyasete girmedi ama o çağrışımı yapacak ifade kullandı mı?

Hayır...

Siz gerilimi düşürme adresi ben değilim pozisyonunuzu tekrarladınız mı?

Yok hiç öyle bir konuşma olmadı. Hayır o konulara girmedik hiç.

Sizle konuşmadı ama MHP’ye açar mı sizce?

Devlet Bey’le de böyle geçecek sanıyorum.

İktidarı kaygı frenleyecek

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin son günlerde yaşanan siyasi gerilimden çıkacağını söyleyerek, "Tepki gösteriyoruz, kaygı duyuyoruz ya, işte bu kaygı iktidarı frenleyecek" dedi. Baykal, Kanal D Ana Haber Bülteni’nde Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtladı. Baykal, sağduyu çağrısını, "’Siz bir adım geri çekilin’ diyorsanız, bu bir adım geri çekilme işi önemlidir. Ticaretin mantığıyla devlet yönetmenin mantığı aynı değildir" sözleriyle değerlendirdi.

TEYİD ETSİNLER Türkiye bundan çıkacak. Hiç kuşku yok" diyen Baykal, şöyle konuştu: "İktidarı, normal demokratik süreçler frenlemedi, ama bunun sorumluluğunun iktidara ait olduğu teyidinin herkes tarafından yapılması önemli. Eğer yayarsanız sorumluluğu, siz ya da sivil toplum kuruluşları derse ki ’muhalefet de sorumlu’ ben ne yapacağım? ’İktidar kendine gel. Bak sana yüzde 47 oy verdik. Daha ne yapsın bu millet? Anayasa’yı kurcalama. Hukuk süreci işlesin’ demek lazım. Biz iktidarı bu noktada uyarmaya çalışıyoruz. Gerilim azalsın diye taleplerde bulunuyoruz. Yani kuraklık olduğu zaman nasıl yağmur duasına çıkılırsa şimdi de bir anlamda böyle toplu niyazlar yapıyoruz, ayinler yapıyoruz. ’Aman gerilim azalsın’ Burada, ’siz bir adım geri çekilin’ diyorsanız, bu bir adım geri çekilme işi önemlidir. Çıksınlar, ’evet yanlış yaptık’ desinler."

Siyasi kaosa meydan verilmemeli

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, CHP lideri Deniz Baykal ile görüşmesinde "Siyasi kaosa meydan verilmemesini" istedi. Gül’ün "Makamının gerektirdiği zaviyeden bakarak konuştuğunu" hatırlatan Köşk kaynakları, "Sayın Cumhurbaşkanı tabii ki parti kapatma veya Ergenekon gibi meselelere girmedi ama defalarca demokrasi ve istikrar vurgusu yaptı" bilgisini verdi. Gül’ün Baykal ile görüşmesinde altını çizdiği başlıklar şöyle:

"Irak’ın yeniden yapılandığı bir dönemde Türkiye’nin terörle mücadelesi iç siyasi gerginlikle zayıflatılmamalı. Türkiye’nin istikrar ve demokrasiden sapmaması lazım. Herkesin çocuğun annesi gibi ve soğukkanlı davranması gerekir. Bu kritik dönemde siyasi kaosa asla meydan verilmemeli."

Gül, görüşmelerde Ergenekon Operasyonu’ndaki gözaltılarla ilgili kısa bir yorum yaparak "Kamuoyuna yansıyan görüntüler sıkıntıya neden oldu, ülkede gerilimi arttırdı" dedi. Talabani’nin Camlı Köşk’te ağırlanmasıyla ilgili eleştirilere karşı Gül, "BM kararlarına göre ABD öyle veya böyle Irak’tan çekilmek zorunda kalacak. Dolayısıyla nihayetinde komşularımızla baş başa kalacak olan biziz. Mevcut yönetimle yakın ilişkiyi sürdürmek zorundayız" diye konuştu. ANKARA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!