YÖK Başkanı’nın maaşına rekor zam

Güncelleme Tarihi:

YÖK Başkanı’nın maaşına rekor zam
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2008 07:06

Bakanlar Kurulu’nun hazırladığı karar taslağına göre YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın maaşına en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 200’ü zam yapılıyor. Prof. Özcan’ın maaşı bu durumda 15 bin 450 YTL’yi bulacak. Cumhurbaşkanı’nın 16 bin 146 YTL aldığı Türkiye’de eski YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç’e lojman ve araç tahsis edilmemişti.

YÖK Başkanlığı’na atanmasının ardından önce yeni zırhlı araç, sonra da lojman tahsis edilen Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın maaşına rekor oranda zam yapılıyor. Özcan’a en yüksek maaş alan devlet memurunun aldığı paranın yüzde 200’ü ödenecek. Bu konumdaki Başbakanlık müsteşarı halen toplam 5 bin 150 YTL maaş alıyor. Bu durumda YÖK Başkanı’nın maaşı da 15 bin 450 YTL’yi bulacak. Maliye Bakanlığı’nın olumlu görüş bildirdiği Bakanlar Kurulu Karar taslağı, Prof. Özcan’ın yanısıra YÖK Başkanvekili, Yürütme Kurulu üyeleri, Denetleme Kurulu Başkanı ve üyelerinin maaşlarında da büyük oranda zam yapılmasını öngörüyor.

İSTERSE SÖYLEMESİN

Prof. Özcan ve üyelere yapılacak bu rekor zammın gündeme gelmesi öncesinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 23 Ocakta Hilton Oteli’ndeki toplantıda Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ile konuşurken açık kalan mikrofonların azizliğine uğramıştı. Kameraların da kaydettiği konuşma özetle şöyleydi:

Aktan: Yeni YÖK başkanının havası değişmiş. Gayet güzel sözler söylüyor?

Unakıtan: İsterse söylemesin...

Aktan: Bu ortamdan faydalanıp üniversite reformunu da yaparsak hükümet olarak sayın bakanım çok ciddi başarı olur.

Bürokrat: 300 milyona yakın üniversitelere iyileşme yapıyoruz yıllık. Gülüp oynasınlar, bir daha sesleri çıkmaz. Tarifeyi de ufak bir rötuşla geçiştiririz böylece.

UNAKITAN ONAYLADI

Prof. Özcan, zam istemini bu konuşmanın ertesi günü Unakıtan’a yaptığı ziyarette gündeme getirdi. Unakıtan, zam istemini olumlu buldu. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) harekete geçerek, bir Bakanlar Kurulu karar taslağı hazırladı. MEB bu taslağı yaklaşık 20 gün önce Maliye Bakanlığı’na gönderdi. Unakıtan, kararı 10 Mart günü onayladı. Unakıtan’ın onay yazısı, 02722 sayı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderildi. Taslak, bakanların imzasına açıldı. Maaş zamları, bakanların imzasının tamamlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

MAAŞI 15 BiN YTL’Yi GEÇECEK

YÖK Başkanı ve diğer üyelerin maaş artış oranlarını belirleyen göstergeler son olarak 30 Mart 1993’te düzenlenmişti. YÖK Başkanı’na profesör olarak aldığı maaşın yüzde 65 fazlası ödeniyordu. 15 yıl aradan sonra yapılan ve 15 Mart 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi öngörülen 8 maddeden oluşan Bakanlar Kurulu kararında ise YÖK Başkanı’nın maaşının "en yüksek devlet memuruna ödenen aylık taban aylığı, kıdem aylığı, yan ödeme ile özel hizmet, makam ve temsil tazminatları toplamının brüt tutarına yüzde 200 oranında hesaplanacak tutarda ücret edenmesi" benimseniyor. En yüksek maaş alan devlet memuru olan Başbakanlık müsteşarı halen toplam 5.150 YTL maaş alıyor. Bu durumda YÖK Başkanının maaşı da 15 bin 450 YTL’yi bulacak.

ESKi  BAŞKANLARIN TEPKiSi

Vay be!.. Demek yüzde 200 zam

YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in Prof. Özcan’ın maaşına yapılacak artışı Hürriyet muhabirinden duyduğundaki ilk tepkisi "Vay be! demek yüzde 200" oldu. Teziç, "Kendisine lojman, araç ve maaş olanaklarının sağlanmadığı için kırgın olup olmadığı" sorusuna, "Ben artık elimi yıkadım ve her şey bitti. Kimseye bir kırgınlığım yok" cevabını verdi.

Bu görev para için değil şeref için

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, maaş artışına, "Bu yapılan ayıptır. Vicdana sığmaz. Bu görevler para için değil, şeref için, liyakat için yapılır" diyerek tepki gösterdi. Gürüz, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin Yusuf Ziya Özcan ve ekibini iyi tanıması lazım. Anayasada YÖK Başkanı için zikredilen şartları taşımıyor. Başkanlığı tartışmalı olan bir isim. Böyle uzlaşma olmaz. YÖK Başkanı’nın maaşının neyi yetmiyormuş anlamadım."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!