12 Mart’tan 21 Mart’a

Güncelleme Tarihi:

12 Mart’tan 21 Mart’a
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2008 00:00

İlhan Selçuk, 45 yıldır pazartesileri hariç haftanın 6 günü Cumhuriyet’teki "Pencere" köşesinden okurlarına ulaşıyor. 1971’de ihtilalle yönetime el koymak isteyen cuntanın içinde yer aldığı gerekçesiyle tutuklanan Selçuk’un yolu, sorgulama yöntemleriyle döneme damgasını vuran Ziverbey Köşkü’nden de geçti.

Ziverbey Köşkü’ndeki işkenceyi ifadesinin içine gizlice yerleştirdi (akrostiş). Yazdığı her cümlenin sondan ikinci kelimesinin baş harfi yukarıdan aşağı sıralandığında "işkence altındayım" cümlesi çıkıyordu. Selçuk, daha sonra burada yaşadıklarından yola çıkarak köşkün adını taşıyan bir kitap yazdı. Kitapla Ziverbey Köşkü’nün işkenceleri ilk kez gözler önüne serildi. Solcu-milliyetçi birlikteliğini simgeleyen "Kızılelma Koalisyonu"nun ideoloğu olduğu iddia edilen Selçuk, 28 Şubat 2005’te şunları yazıyordu: "Kemalistler, Milliyetçiler, Milli Görüşçüler (ya da Radikal İslamcılar) sağın ve solun laik kesimleri muhalefette birleşiyorlar. Halkın şikayetlerini arkasına alan bu ilginç gelişme, Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğine duyarlı güçler tarafından da izlenmektedir."

Cumhuriyet’e akın

İLHAN Selçuk’un gözaltına alındığını öğrenen bir grup Cumhuriyet Gazetesi’nin Şişli’deki binasına akın etti. Aralarında DSP ile CHP’lilerin de bulunduğu bir grup, "Hepiniz İlhan Selçuk’uz" yazılı dövizler açıp İlhan Selçuk’un fotoğraflarını taşıdı. Gruptakiler "Şeriata geçit yok", "Ergenekon yalan ABD yalan", "Hepimiz İlhan’ız", "Tayyip istifa Fethullah’ın yanına" sloganları attı. Gazetenin camına "İlhan Selçuk Türkiye’dir" ve "Gözaltına alındığınızın farkında mısınız?" yazıları asıldı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ÇYDD Başkanı Türkan Saylan ve İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk Cumhuriyet’i ziyaret etti. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, "Polis İlhan Selçuk’un evinde 3 saat inceleme yaptı. Ne varsa götürdü. İlhan Selçuk 83 yaşında ve ciddi iki kalp krizi yaşadı. Sağlığının iyi olduğunu sanıyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!