’Güneş’, Meclis kasasına girmedi

Güncelleme Tarihi:

’Güneş’, Meclis kasasına girmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2008 00:42

CHP’nin talebiyle, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a gerçekleştirdiği Güneş Operasyonu’nun, dün Meclis’te yapılacak genel görüşmesi, AKP oylarıyla reddedildi.

CHP’nin ’açık oturum’ talebine rağmen, dünkü oturum ’gizli’ yapılacaktı. Bu nedenle, Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın yönettiği kapalı oturum öncesinde, Genel Kurul salonuna bitişik basın büroları, tuvaletler, kulisler, koridorlar dinlenme riskine karşılık boşaltılarak kilitlendi.

SAĞIR DİLSİZ KANVASLAR

Kulislerin çevresi kırmızı şeritle çevrilirken, kulislerin dışındaki koltuklar da kaldırıldı. Salonda cep telefonları çekmezken, grup başkanvekillerine dağıtılan telsiz telefonlar Başkan talimatıyla toplandı. Altı diplomat da tarihi görüşmeye tanıklık etti. İki sağır ve dilsiz kavas ile yeminli stenograflar da salonda kaldı. Genel görüşme talebinde bulunan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oturumun başında Genel Kurul’da yerlerini alırken, İstanbul’dan dönen Başbakan Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havaalanı’nda bekleyen kalabalığa hitap edince, toplantıya geç kaldı. Ancak, CHP’nin Güneş Operasyonu’nun genel görüşme ile ele alınması talebi, AKP oylarıyla reddedildi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile saat 15.30’da yapacağı haftalık olağan görüşmesini erteledi.

MECLİS ONAYI ŞART

Kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında hiçbir açıklama yapılamıyor ve bu bilgiler devlet sırrı olarak 10 yıl saklanıyor. Kapalı oturum tutanakları ve özetlerinin 10 yıldan sonra yayımlanabilmesi için de Danışma Kurulu’nun teklifi, Meclis’in kararı gerekiyor. CHP, 22 Şubat 2008 tarihinde başlayan sınır ötesi operasyonun PKK’yı, Kuzey Irak’tan tümüyle tasfiye etme amacının gerisinde kaldığını savunarak, kapsamı, zamanı ve hedefi sınırlı bir operasyon olarak gerçekleştiğini ileri sürmüştü. Genel görüşme önergesinde, "ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in ziyaretinden ve Başkan George W. Bush’un beyanının ardından sona erdirilmesi, kamuoyunda ABD’nin etkisiyle bu yola gidildiği kuşkusunu uyandırmıştır" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!