85 yılın öyküsü

Güncelleme Tarihi:

85 yılın öyküsü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2011 00:00

‘Milli Görüş’ diye tanımladığı çizgisi, sık sık kesintiye uğrayan, mücadelesi ve renkli üslubuyla Türk siyasi tarihinin son 40 yılında iz bırakan Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926’da Sinop’ta doğdu.



Ağır Ceza Reisi Mehmet Sabri Bey ile Kamer Hanımın oğlu olan Erbakan, ilk öğrenimini Kayseri ve Trabzon’da tamamladı. İstanbul Erkek Lisesi’ni ardından İTÜ Makine Fakültesi’ni 1948’de bitirdi. Erbakan, önce Motorlar Kürsüsü’nde asistan oldu, üç yıl sonra da Almanya’da Aachen Teknik Üniversitesi’nde doktora yaptı.

Leopard’ta çalıştı

85 yılın öyküsü


Alman Ordusu için faaliyet gösteren DVL Araştırma Merkezi’nde çalışmalar yapan Erbakan, iki yıl sonra İTÜ’ye dönüp, 27 yaşında doçent oldu. Sonra yeniden Almanya’ya giderek, Deutz fabrikasında Leopard tanklarının geliştirilmesi çalışmalarında araştırma başmühendisi oldu. Erbakan, 1956 -1963 arasında 200 ortaklı ilk yerli motoru üretecek Gümüş Motor’u kurarak, motor üretti. Çok başarılı olmayan bu deneyimin ardından 1965’de profesör olan Erbakan, iki yıl sonra da TOBB Genel Sekreterliği’ne seçildi. Aynı yıl da burada tanıştığı Nermin Erbakan ile evlendi. Erbakan, 1969’da siyasete atıldı, Konya’dan bağımsız aday oldu ve seçildi. Bir yıl sonra da Milli Nizam Partisi’ni (MNP) kurdu. Erbakan, bir süre sonra kapatılan bu partisinin yerine 1973’te Milli Selamet Partisi’ni (MSP) Türk siyasetine kazandırdı. 12 Eylül askeri darbesine kadar geçen dönemde AP- MHP ve CHP’yle koalisyon ortaklıkları yaptı. Erbakan, Kıbrıs Harekâtı’nda da Bülent Ecevit kabinesinin Başbakan Yardımcısı koltuğunda oturuyordu. Partisinin 6 Eylül 1980’de Konya’da düzenlediği Kudüs mitingi 12 Eylül askeri darbesinin gerekçeleri arasında gösterilen Erbakan, darbenin ardından bir süre İzmir Uzunada’da gözaltında tutuldu. Bu dönem partisi kapatılan Erbakan, 24 Temmuz 1981’de serbest bırakıldı. Erbakan, 1987’de Refah Partisi’ne (RP) Genel Başkan oldu. 1991’de Konya’dan milletvekili seçilen Erbakan, büyük sürprizi 1995 seçimlerinde birinci parti çıkarak yaptı. DYP- ANAP koalisyonunun ardından, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile Refahyol hükümetini kurdu.

28 Şubat’ta gitti

28 Haziran 1996’da başbakan olarak göreve başlayan Erbakan’ın yaklaşık bir yıllık iktidar dönemi, 28 Şubat süreciyle noktalandı. Partisi kapatıldı ve kendisine de siyasi yasak getirildi. Recai Kutan’ın başkanlığında kurulan Saadet Partisi’nden Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül’ün başı çektiği isimler ayrılarak, AK Parti’yi kurdu. Kamuoyunda “Kayıp trilyon” adıyla anılan dava nedeniyle mahkum olan Erbakan’ın cezası, sağlık sorunları nedeniyle ev hapsine dönüştürüldü. Cumhurbaşkanı Gül de kendisini sağlık sorunları nedeniyle affetti. Erbakan, son büyük mücadelesini de, SP’nin başına geçen Numan Kurtulmuş’a karşı yürüttü. Kurtulmuş, HAS Partiyi kurdu, Erbakan da partisinin başına geçti.

Fıkra gibi temeller

1976’nın Ekim’inde MSP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı olduğu sırada Erbakan, planlarda olmayan, kaynağı bulunmayan ve ihalesi yapılmayan temeller attı. O dönem fıkralara da konu olan temel atma törenlerinden biri de Erzincan’da atıldı. CHP’li senatör Niyazi Uysal ve milletvekili Hasan Çetinkale, Erbakan’ın Erzincan’da attığı Takım Tezgahları Fabrikası’nın, 100 kiloluk temelini söküp, otomobilleriyle Ankara’ya getirdiler ve TBMM önünde teşhir ettiler.

ACI HABERİ TOPLANTIDA ALDILAR / WEB TV

HASTANE ÖNÜNDE GÖZYAŞI DÖKTÜLER / WEB TV

BAŞBAKAN'DAN ERBAKAN AÇIKLAMASI / WEB TV

İŞTE ERBAKAN'IN ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

ERBAKAN HAYATINI KAYBETTİ / WEB TV

 
 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!