85 ülke, 1116 sanatçı 3 bin 127 karikatür

Güncelleme Tarihi:

85 ülke, 1116 sanatçı 3 bin 127 karikatür
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2009 00:00

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli yarışmalarından biri haline gelen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 26’ncısının ödülleri verildi.

Haberin Devamı

İtalyan çizer Alessandro Gatto  ‘Göç’ konulu eseri ile birincilik ödülünü aldı. Hilton Convention Center’da önceki akşam düzenlenen ödül törenine sanat ve siyaset dünyasından ünlü isimler katıldı. 

26’NCI Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda başarılı bulunan çizerlere ödülleri önceki akşam Hilton Convention Center’da düzenlenen törenle verildi. Aydın Doğan Vakfı’nın düzenlediği yarışma, uluslararası alanda en saygın yarışmalardan biri olarak gösteriliyor. ‘Ariss Quartett’ grubunun, yarışmada ilk üçe giren ülkelerin tanınmış melodilerinden örnekler sunmasıyla başlayan ödül töreninde Aydın Doğan Vakfı, bir video gösterisiyle davetlilere tanıtıldı. Davetliler başarılı eserlerin yer aldığı sergiyi de gezdiler.

Hoşgörü platformu

Korhan Abay’ın sunduğu törende konuşan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, ödüllerin dünyanın dört bir tarafındaki sanatçılar tarafından paylaşıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Katılan yarışmacı sayısı her geçen yıl artıyor. Bugüne kadar yarışmamıza 130 ülkeden 6 bin 500 sanatçı, 60 bini aşan karikatürle katıldı. Bunlar yarışmanın güvenilirliğini ve saygınlığını gösteriyor. Yarışmanın önemli bir işlevi de değişik ülkelerden farklı anlayışta, farklı üsluplara sahip sanatçıları bir araya getirmesi ve onların çalışmalarını yan yana izleyiciye sunarak bir kültür ve bilgi alışverişi sağlaması. İşte bu nedenlerle, Aydın Doğan Vakfı bu hoşgörü ve ifade özgürlüğü platformunun oluşmasında ve devam etmesinde üstlendiği rolü sürdürecektir. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması gücünü, başka hiçbir kurum veya kuruluştan katkı almadan, yıllardır bu işe gönül vermiş olan Doğan Ailesi ve Doğan Grubu tarafından verilen maddi ve manevi destekten almakta.”

Haberin Devamı

Birincilik İtalya’ya

Fetvacı’nın konuşmasının ardından 85 ülkeden, 1116 sanatçının, 3 bin 127 karikatürle katıldığı yarışmanın ödülleri sahiplerine verildi. ABD’li ressam, heykeltıraş ve karikatürist Patrick Bruce Oliphant’ın başkanlığını yaptığı 10 kişilik uluslararası jüri, İtalyan Çizer Alessandro Gatto’nun ‘Göç’ konulu eserini birinci seçti. Yarışmada ikinciliği Türkiye’den Kürşat Zaman aldı. Üçüncülük ödülünü ise Lüksemburg’dan Pol Leurs, Romanya’dan Çetin Cerchez-Abdula ve Rusya’dan Yuriy Kosobukin paylaştı. Birincilik ödülü 8 bin, ikincilik ödülü 5 bin, üçüncülük ödülü olarak da 3 bin 500 dolar ödül verildi. 
Alessandro Gatto’ya ödülünü Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili verdi. Gazetecilerin soruları üzerine büyük mutluluk duyduğunu belirten Gatto, eserinde bürokratik bir belge ve göç nedeniyle parçalanan bir aileyi anlattığını söyledi. İkinci Kürşat Zaman’a ödülünü Aydın Doğan’ın eşi Sema Doğan verirken, üçüncü seçilen sanatçılar da ödüllerini TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın elinden aldı.

Haberin Devamı

İranlı ve İsrailli sanatçılar yan yana

/images/100/0x0/55eaf821f018fbb8f8a26c4a

Başarı Ödülleri ise İran’dan Mohammad Amin Aghaei, Küba’dan Angel Boligan Corbo, Arjantin’den Horacio Cardo, Endonezya’dan Arif Sutristanto ve Didi Sri Wıdıyanto, İsrail’den Ilya Katz, Rusya Federasyonu’ndan Nikolay Ephremov, Slovakya’dan L’ubomir Kotrha, İngiltere’den Ross Thomson’un oldu. Bu ödüller Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan’ın da aralarında bulunduğu köşe yazarları tarafından sunuldu. Ödül töreni öncesinde, dereceye giren eserlerin yer aldığı sergi açıldı. İsrailli sanatçı İlya Katz ile İranlı sanatçı Mohammad Amin Aghaei’nin eserleri yan yana sergilendi. İki sanatçı da savaş temasını işlerken bu konudaki soruları cevaplamaktan kaçındılar.

Yarışmada üçüncülüğü üç çizer paylaştı. Karikatür sanatçıları Çetin Cerchez Abdula, Pol Leurs, Yuriy Kosobukin ödüllerini TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’dan aldı. Törene asker kıyafetiyle gelen Abdula, kendisinin karikatür komandosu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Törene Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Aydın Doğan Vakfı eski başkanı Orhan Birgit, siyaset dünyasından Hüsamettin Özkan ve İlhan Kesici katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da törene tebrik mesajı gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!