Kapatma davasına ’jet’ inceleme

Güncelleme Tarihi:

Kapatma davasına ’jet’ inceleme
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2008 07:00

AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili süreç, Anayasa Mahkemesi’nce dün resmen başlatıldı.

İddianamenin dün üyelere dağıtıldığını belirten Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Paksüt, "Raportör en kısa zamanda raporunu hazırlayacaktır. Bu süre 10 günü geçmeyecektir. Daha erken olabilir. En kısa zamanda yapılacaktır" dedi.

ANAYASA Mahkemesi, AKP’nin kapatma davasının iddianamesini dün sabah üyelere dağıttı ve dava süreci resmen başladı. Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, kapatma davasında ilk incelemenin en kısa sürede yapılacağını söyledi. Medya ordusunun dün sabah erken saatlerden itibaren Anayasa Mahkemesi önünde beklemeye başlaması üzerine bina önüne çıkan Paksüt, şu açıklamayı yaptı: "Zaten içeriği hakkında tüm kamuoyu kadar üyelerimiz de bilgi sahibi olmuştur. Şimdi resmi şekilde incelemeye başlamışlardır. Raportör görevlendirilmektedir. En kısa zamanda raporunu hazırlayacaktır. Bu süre zaten ilk inceleme süresi olması itibariyle 10 günü geçmeyecektir. Daha da erken olabilir. En kısa zamanda yapılacaktır. Rapor hazırlandıktan sonra gündeme alınır. Bu konudaki zaman süresi günlerle ifade edilebilir. Yani haftalar sürecek bir mesele değildir. İddianamenin kabulüyle ilgili ilk inceleme en kısa zamanda yapılacak"

NASIL SIZDIĞINI ARAŞTIRMIYORUZ

Bir gazetecinin "İddianamenin hukuki anlamda reddedilebileceği tartışılıyor" demesi üzerine Paksüt, bu konuda, heyette görüşmeden bir açıklama yapamayacağını belirtti ve "Teknik olarak mümkün olup olmadığı zaten hukuki bir tartışmadır. Öyle bir iddia varsa ve bir görüş varsa görüşmeler esnasında ele alınır" dedi. "İddianamenin, üyelere dağıtılmadan davalı partiye sızdırıldığı iddiası var, bu konuda araştırma yapılıyor mu?" sorusuna Paksüt, "Biz bunu tahkik etme durumunda bir kurum değiliz. Böyle bir imkánımız yok. Tabii ki iddianameyi, ilk muhatabı olan yargı organının incelemesi esastır. Onun öncesine takaddüm eden açıklamalar ve yayımlanmış olan metinler bize göre resmiyet taşımaz. Biz şimdi resmi incelememizi yapıyoruz" yanıtı verdi.

TÜRBAN RAPORU BU HAFTA GÖRÜŞÜLÜR

Paksüt, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına dönük Anayasa’nın 10 ve 42. maddeleriyle ilgili iptal davasının esasa ilişkin raporunun henüz tamamlanmadığını da söyledi. Paksüt, "O da yakın bir sürede hazırlanır. O da gündeme kısa sürede alınacak" dedi. Türban davasının bu hafta sonuna kadar esastan görüşülmesi bekleniyor. Türban davasında çıkacak karar, AKP’ye büyük ölçüde türbana dayanarak, açılan kapatma davası için işaret olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!