Yargıtay'tan AKP'ye kapatma davası

Güncelleme Tarihi:

Yargıtaytan AKPye kapatma davası
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 07:00

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı AKP'nin kapatılması gerekçesiyle dava açtı.

Haberin Devamı

TARİHTE KAPATILAN PARTİLER

ANKARA'DAKİ HAREKETLİ GECENİN FOTOĞRAFLARI

İDDİANAMEDE NELER VAR

Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya "AKP'nin laiklik karşıtı fiillerin odağı haline geldiği gerekçesiyle" davayı açtı.

Başsavcılık'ın yazdığı dilekçe Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.

PAZARTESİ İŞLEMDE

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AKP’ye kapatma davasının Pazartesi günü işleme konulabileceğini ve iddianamenin çoğaltılarak üyelere dağıtılıp sürecin başlatılacağını açıkladı. Kılıç, "150-160 sayfalık bir iddianame. Bugüne kadarki, kapatma davalarında izlediğimiz yol bu parti içinde izlenecek" dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Anayasa Mahkemesi, iddianameyle ilgili ön incelemeyi yapacak, herhangi bir eksiklik tespit edilmez ve iddianamenin kabulüne karar verilirse ön savunmasını yapması için iddianame AKP'ye gönderilecek.

AKP yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını verecek.

Ek süre talebinde bulunulursa bunu da Anayasa Mahkemesi değerlendirecek. Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AKP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AKP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar.

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AKP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

AKP  hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Haberin Devamı

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

1997 yılında Refah Partisi de "Laiklik karşıtı eylemlere odak olduğu" gerekçesiyle kapatılmıştı.

İŞTE O İDDİANAME...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!