Hrant Dink Komisyonu’na sürpriz final

Güncelleme Tarihi:

Hrant Dink Komisyonu’na sürpriz final
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 07:00

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nca oluşturulan Hrant Dink Alt Komisyonu, beş ay önce başladığı çalışmalarını, daha önce ifadelerine başvurulması benimsenen jandarma yetkililerini bile dinlemeden dün sürpriz bir şekilde sonlandırdı.

Bu kararda, dinlenen kişilerin ifadelerinin basına yansımasının etkili olduğu öğrenildi. Alt komisyon çalışmaları dün önce TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda tartışıldı. CHP’li Ahmet Ersin, komisyon çalışmalarına "lastik gibi uzadı" eleştirisi getirdi. Toplantıda komisyonun katil zanlısı O.S. başta olmak üzere davanın tutuklu sanıklarını dinleyeceği haberleri de tartışma konusu oldu.

ŞEMDİNLİ ÖRNEĞİ Tartışma dışarıya iki yazılı açıklamayla yansıdı. Başkan Ocaktan ilk yazılı bir açıklamasında komisyonun, yargı sürecini doğrudan etkileyecek bir durum olduğu için sanıkları dinleme gibi bir yetkisi olmadığını, bu yöndeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığını savundu. Açıklama üzerine CHP’li Ersin, Şemdinli Komisyonu üyesiyken tutuklu bulunan iki astsubay ve itirafçıyı dinlediklerini anımsatarak Ocaktan’ın "yetkimiz yok" savunmasının doğruyu yansıtmadığını ileri sürdü.

Ocaktan bu açıklamasından iki saat sonra ise yeni bir yazılı açıklama yaparak komisyonun çalışmalarını sonlandırdığını duyurdu. Yargıya müdahale anlamı taşıyabileceği endişesiyle halen yargılamaları sürenlerin kapsam dışı tutulduğu belirtilen açıklamada, "Rapor yazım süreci başlatılmış bulunmaktadır. Gerekli görülürse daha önce görüşülen yetkililerin bilgilerine başvurulacaktır" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!