’Leonardo’ Hakan Hürriyet’e anlattı

Güncelleme Tarihi:

’Leonardo’ Hakan Hürriyet’e anlattı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 14, 2008 07:00

Tam 43 milyon dolarlık dolandırıcılık yapmaktan halen ABD’de cezaevinde bulunan Hakan Yalıncak, ilk kez bir Türk gazetesine konuştu.

’Amerikan ekonomisi için risk’ olarak tanımlanan, tutuklu arkadaşlarının bile ’Türk Harry Potter’ lakabı taktığı Hakan, sahte çek işini, başrolünü Leonardo DiCaprio’nun oynadığı ’Sıkıysa Yakala’ filminden öğrendiğini söyledi.

ABD’de, 43 milyon dolarlık dolandırıcılık suçlamasıyla FBI tarafından yakalandıktan sonra adını dünyaya duyuran 23 yaşındaki Türk Hakan Yalıncak ile cezaevinde konuştuk. Savcı, ’Açıkgöz dolandırıcı’ ve ’Amerikan ekonomisi için risk’ ifadesini kullandığı Hakan için, 90 yıl hapis istedi. Ancak, 42 ay üzerinden hükümet ile anlaşmaya vararak tüm suçları kabul eden Hakan, 6 ay sonra Türkiye’ye iade edilecek. New York Üniversitesi’nde daha birinci sınıfta okurken çek sahtekarlığı ve dolandırıcılıktan yakalanan Yalıncak’ın, birçok yatırımcıyı toplam 7 milyon dolar dolandırdığı ortaya çıkmıştı. Genç Türk ayrıca, 18 milyon dolar da sahte çek hazırladığı yönünde suçlamalarla annesi Ayfer Afet Yalıncak ile ayrı ayrı yargılanmıştı.

LAKABI SKANDAL ÇOCUK

Hürriyet’in, Kuzey Carolina’nın Winton kasabasındaki Rivers Correctional Facility Cezaevi’nde görüştüğü Hakan Yalıncak, ilk defa bir Türk gazetesine konuştuğunu, Amerikalı gazetecilerin kendisini hep ’skandal çocuk’ olarak gördüğü için gerçeği bir türlü yansıtamadıklarını iddia etti. Yattığı hapishaneye karşı ’az yemek vermekten’ açtığı dava halen süren Hakan Yalıncak, gardiyanın gözetiminde, bir odada bizle 2 saat başbaşa görüştü.
       Â
Ä°LK Ä°ÅžTE YAKALANDI

Hakan, "Daha ilk işinizde yakayı ele vermişsiniz. Sonra nasıl para topladınız" sorusunu da şöyle yanıtladı: "Ben bu işlere, Avukat Michael Lagamaro ve ortağım Mathew Thomas ile başladım. Kiminle konuşsak herkese, ’Bu çocuk dahi, bu işleri iyi biliyor’ dediler. 18 yaşımdaydım. ’Hedge Fund’ işini üniversitede ilk senemde öğrendim. Hemen denemek istedim. Paramız yoktu. Bu işi Mathew Thomas’ın kredi kartlarıyla yaptık. Ailesi bilmesin diye kart adreslerini evime çevirdik. 460 bin dolar çektik. Banka bu kadar para çekildiğini görünce polise bildirdi.Bizi savunması için yüksek profili olduğu iddia edilen Avukat Michael Sherman ile anlaştık. Bu arada ortağım Thomas, 2 milyon dolar toplamayı başardı. Mart 2005 yılında, 2.8 milyon dolar yatıran iki yatırımcımız bize dava açtı. Banka hesaplarımız dondu. Acele para bulmamız gerekiyordu. Paniğe kapıldık. Ne yapsak diye düşünürken, geçici çözüm olarak, sahte çek hazırlamaya karar verdik." Hakan, çek işini, ünlü aktör Leonardo DiCaprio’nun ’Catch me if you can (Sıkıysa yakala)’ filminde gördüğünü belirtti ve şöyle konuştu: "Kırtasiyeye gidip çek defteri aldım. Üzerine, filmde olduğu gibi sahte imzalar atıp, firma isimleri yazdım. Daha sonra birisi 12 diğeri 6 milyon dolar olan 2 çeki İsviçre’deki bankaya Fedex ile gönderdik. Ancak bu sahte çeklerin karşılıksız olduğunun anlaşılması için geçen 5 gün süre içinde, bize dava açan yatırımcılara bu parayı göstererek ödeme yapmak istedik. İsviçre’den gelen bankacılarla New York Drake Otel’de görüştük. Avukat Legamario, ’Hakan 20 milyon dolar koyacak, hesabı açın’ dedi. Hesap açıldı ve hazırladığım çekler oraya gönderildi. Bank Of New York’ta 2 gün geçikme olunca amacımıza ulaşamadık."

ÇOK ZENGİN ROLÜ YAPTI

"Bankacılar size nasıl inandı" sorusuna da Hakan şu yanıtı verdi: "Mathew Thomas, herkese benim çok zengin olduğumu söyledi. Odadaki tüm yatırımcılar, İsviçreli bankacılara bu çeklerin sahte olduğunu bildikleri halde, bu çekler iyi dediler. Orada beni büyük bir iskemleye oturttular. Bende memnun kaldım. Bankaya hep Michael Lagamaro ile gittik. Bu işleri yaparken hep yanımdaydı. O hiç yargılanmadı. Borcumun 1 milyon 140 bin dolarını ödedim. 3 milyon dolar daha borcum var. 1 milyon 205 bin dolar New York Üniversitesi, 2 milyon dolar da avukatlara gitti. Birde Porche araba almıştık. Ofis için de 250 bin dolar ödemiştik." dedi.

ÖLDÜ GÖSTERECEKLERDİ

30 milyon dolarlık hayat sigortası yaptırdığını belirten Hakan, bu olayı da şöyle anlattı: "Durum çok kötü gitmeye başlayınca, Lagamaro, ’Hakan sana hayat sigortası yapalım. Diplomanı alıp ortadan kaybolursun. Seni öldü gösteririz. Tüm problemleri çözeriz’ dedi. Daha sonra 250 milyon dolar daha hayat sigortası yapmak istedik. Sonuçta beni 800 milyon dolarlık adam gibi gösteriyorlardı. 18 yaşında bir çocuktum. Bu insanlar beni hiç uyarmadı. Hep kendilerini sağlama alıp beni ateşe attılar. Medya hep beni suçlu gösterdi. Annem yalan söylediğimi bildiği halde, beni durdurmadığı için yargılandı. Onun suçu yoktu. Benim suçumdan dolayı ceza aldı. Annem geçmişte sahte doktorluk yaptığı için onu hep suçlu gösterdiler."

TÃœRK HARRY POTTER

Hakan, 6 avukata dava açtığını ve hepsini de kazandığını söyledi ve şöyle devam etti: "Herkes çok zeki olduğumu, avukat olmam gerektiğini söylüyor. Tutuklulara hukuki konularda yardımcı oluyorum. Beni çok seviyorlar, ’Türk Harry Potter’ diyorlar. Hapishanedeyken şimdiki avukatıma özel işler yaptım. Karşılığında 1500 dolar kazandım. Tüm bu davalar bittikten sonra, bana 250 ile 500 bin dolar arasında kalacak. Herkes, avukatlara onbinlerce dolar vermektense, benimle anlaşmayı tercih edecek. Evet, hata yaptım. Bazıları da 18 yaşındayken insan öldürüyor. Parayı davalar sonunda ödeyeceğim. Bana kimse bunları yapma demedi. Şu an 23 yaşındayım. Türkiye’ye döndüğümde hukuk okuyacağım. Japonca, İngilizce ve Türkçe ana lisanlarım. İyi bir avukat olacağım. Askerliğimi yaptıktan sonrada evlenip çoluk çocuğa karışacağım."

Geceyarısı Ekspresi benzetmesi

Hakan Yalıncak, önce kolundaki büyük yara izini gösterdi, nasıl meydana geldiğini anlattı: "Eski avukatım Mike Shermann ile tartışamamız sırasında sinirlenip, kolumu jiletle kestim. Şantaj yaptı. Ödediğim paraları davamızda değil başka işlerde kullandı. Davamıza iyi bakmadı. Ben de onu dava ettim. Gardiyanlar, ’Siz Geceyarısı Ekspresi filminde Billy’e nasıl baktıysanız, sana öyle bakacağız’ dediler. Hapishane doktoru, kesik koluma dikiş bile atmadı."

Hedge Fund nedir?

1949 yılında Alfred Winslow Jones tarafından menkul kıymet yatırımı şeklinde oluşturulan ’Hedge Fund’lar, yüksek miktarlarda, uluslararası piyasalarda özgürce faaliyet gösteren, genelde kısa vadeli hareketleri kapsayan riski yüksek yatırım araçları olarak tanımlanabilir. Sınır tanımayan yatırımları ile tanınırlar. Bu nedenle piyasaları çok iyi analiz eden yatırım uzmanlarınca yönetilirler. Özellikle gelişmekte olan ülke ekonomileri takip edilerek, yatırımlar orada yoğunlaştırılır.

Gerçek efsane

HAKAN Yalıncak’ın esinlendiğini belirttiği ’Sıkıysa Yakala’ adlı film, gelmiş geçmiş en büyük dolandırıcılardan Frank W. Abagnale Jr.’ın hayatını anlatıyor. Steven Spielberg’ün çektiği filmde başrolleri Leonardo DiCaprio ile Tom Hanks oynuyor. Abagnale Jr.’ın bir çok takma adı vardı. Dolandırıcılık tarihinin en cesur kalpazanı olan Abagnale Jr., pilot üniforması giyerek Pan Am Havayolları’nda yardımcı pilotluk, hukuk diploması olmadığı halde savcı yardımcılığı bile yaptı. Henüz 21 yaşındayken sahte çeklerle bankaları 2.5 milyon dolar dolandırdı. ABD’nin yanısıra tam 26 ülkede aranan Abagnale, hapiste FBI ile işbirliği yapmaya başladı. Cezası tamamlandıktan sonra da dolandırıcılık suçlarına karşı danışma hizmeti veren bir firma kurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!