Büyükanıt: Mahalle kabadayısı deÄŸilim

Güncelleme Tarihi:

Büyükanıt: Mahalle kabadayısı değilim
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 06, 2008 00:00

Terörizmle ilgili sempozyum öncesi konuşan Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, sınırötesi harekátla ilgili muhalefet çıkışını ısrarla ’hakaret’ olarak tanımladı. Kimsenin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hakaret etmesine izin vermeyeceğini söyleyen Büyükanıt, istemediği bir polemiğin içine çekildiğini belirtip, "Ben mahalle kabadayısı değilim" dedi.

Kare kare resepsiyon

GENELKURMAY
Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, dün katıldığı ’Terörizmle Mücadele ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu’nda gazetecilere ’Güneş Operasyonu’ konusunda açıklamalarda bulundu. Sempozyum öncesi bir grup gazeteciyle sohbet eden Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin "Muhalefetin eleştirilerine yanıtınız çok sert oldu" deyince, "Eğer bir hakaret varsa, ben kimseye Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hakaret ettirmem" dedi. Aynı gazetecinin bir kez daha "Muhalefetin eleştirileri" diye söze başlayınca, Büyükanıt, "Eleştiri değil, hakaret" diyerek, duyduğu rahatsızlığı bir kez daha ortaya koydu. "Bildiriyi siz mi, karargáh mı yazdı?" sorusu üzerine de, "Karargáh böyle bir şey yazabilir mi? Bizzat ben kaleme aldım" diye konuştu.

BEN İSİM VERMEDİM Büyükanıt’ın bu sözleri bazı TV kanallarında, "Baykal, hakaret etti" diye verildi. Bunu öğrenen Büyükanıt, sempozyumun öğlen arasında, sohbette bulunduğu gazeteciyle yeniden karşılaşınca "Siz de oradaydınız ben isim vermedim" diyerek, sözlerinin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a yönelik değerlendirilmesine itiraz ettiğini ortaya koydu.

MUTLU DEĞİLİM Sempozyum nedeniyle akşam düzenlenen kokteyle de katılan Büyükanıt, muhalefetle ilgili tartışmaları için, "3 Mart’ta açıklama yaptım. Hiç istemediğimiz halde bir polemiğin içine çekildik. Bu durumdan mutlu değilim. Ben mahalle kabadayısı değilim. Çok yanlış oldu. Türkiye’ye ne faydası oldu? Çok üzülüyorum" diye konuştu.

YALAN SÖYLEMEM "Operasyonun bitişiyle ilgili iletişimde yetersizlik mi oldu mu?" sorusu üzerine Büyükanıt, şunları söyledi: "Genelkurmay Başkanı yalan söylemez. Yalan söyleme lüksü yoktur, yalan bir süre sonra ortaya çıkar. Ben üniformamı çıkartırım dedim. Daha bunun üzerine ne söyleyebilirim? Sorunsuz şekilde operasyonu yaptık, çıktık. 22 Şubat bildirisinde kısa sürede çekileceğimizi söyledik. Bunu iyi okuyun. Sonraki açıklamalar da oldukça ayrıntılıyıdı. Hatta bu kadar ayrıntı asker için tehlikelidir."

OPERASYONUN AMACI "Önemli olan Kuzey Irak’ı bölücü terör örgütüne güvenli bir bölge olmaktan çıkartmaktı. Dolunaydı. Hava açıktı, gece görüş gözlüklerimizi kullanabildik. Bir buçuk metre karda komutanlar da, askerler de yayan yürüdüler. Bir tane soğuktan donan olmadı. Bir tane mayın zayiatı vermedik. Donma tehlikesi geçiren askerler oldu. Bunlar çok önemli."

Nükleer terörizm en büyük tehdit

TERÖRİZMLE Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (TMMM) Komutanlığı’nın düzenlediği, 80 ülkeden 690 katılımcının iştirak ettiği ’Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu’nda konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terör örgütlerinin nükleer güç ve kitle imha silahlarına ulaşmaya çalıştıklarını, mücadelelerini sanal dünyaya çektiklerini belirtti. Büyükanıt, özetle şöyle konuştu:

HEDEF ULUS DEVLET "Terör örgütleri, varlıklarını sürdürmede en büyük tehdit olarak ulus devlet yapısını görmektedirler. Hiçbir ulus devletin, uluslararası işbirliği yapmadan farklı bölgelerde faaliyet gösteren terör örgütlerine karşı tek başına mücadele etmesinin çok zor olduğu da açıktır. Bu sebeple, ulus devletler olarak uluslararası düşünmek ve bölgesel hareket etmek zorundayız.

PAKÄ°STAN TEHLÄ°KESÄ° Her ne kadar bugün meydana gelen terör eylemlerinin çoÄŸunda hafif silahlar ve kolay elde edilen el yapımı patlayıcılarkullanılıyorsa da, terör örgütlerinin kitle imha silahları elde etmeye yönelik çabaları sürmektedir. Umarım, Pakistan kısa sürede istikrara kavuÅŸur. Aksi halde, bu yönetim etkisiz hale gelirse, Taliban tipi bir yapının Pakistan’ı kontrol etmesi, bir olasılıktır. Böyle bir oluÅŸum sonrası dünya ilk defa nükleer güce sahip bir terör örgütüyle karşı karşıya kalacaktır.      Â

İNTERNET TERÖRÜ YAYDI Kamuoyu oluşturmada büyük medya kuruluşlarının etkisi, her bireyin kendi oluşturduğu bilgi paketlerini internette yayınlama imkánı elde etmesiyle kırılmaktadır. Bu durum, terör örgütleri için oksijen kaynağı olarak nitelenen medya olanaklarını artırarak, terör eylemi gerçekleştirme yerlerini büyük medya merkezlerinin yer aldığı büyük şehirler yerine, internet yayınları sayesinde, dünyanın herhangi bir köşesine yayma olanağını getirmiştir.

PKK’YA MÜSAMAHA Bölücü PKK/Kongra-Gel terör örgütüne karşı bazen muhataplarımızın mantık sınırlarına sığmayan uygulama ve müsamahaları, güven ortamını zedelemektedir. Böyle davranan ülkelere karşı BM’nin yaptırım mekanizmaları harekete geçirilmelidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!