Örtü yüzünden hak alınmamalı

Güncelleme Tarihi:

Örtü yüzünden hak alınmamalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2008 00:00

AKP’nin Dünya Kadınlar Günü davetlisi olan Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, türbanın bilinçli takan kadınların kendini ifade şekli olduğunu söyledi. Uzun süre alkışlanan Bakoyani, "İnsanların hakları, başındaki örtü yüzünden ellerinden alınmamalıdır" dedi.

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, AKP’nin Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği toplantı için geldiği Ankara’da türbana destek verdi. Bakoyani, "Türban, bilinçli olarak takan kadınların kendini ifade etme yollarından biridir. Bu yasak olmamalıdır. Bu onların hakkıdır. İnsanların hakları, başındaki örtü yüzünden ellerinden alınmamalıdır" dedi. Bakoyani’nin bu sözleri, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın da eşi Zeynep Babacan’ın da aralarında bulunduğu, salonu dolduran ve çoğunluğu başörtülü AKP’li kadınlar tarafından uzun süre alkışladı.

ATATÜRK ÖRNEĞİ Kadınlar Şûrası’nın başlangıcında, "Dünyanın en güçlü 100 kadınından biri" diye anons edilen Bakoyani, konuşmasında Erdoğan’ın uyguladığı siyasi felsefenin Türk kadınının haklarını güçlendirdiğini savundu. Bakoyani, "Atatürk’ün de öncelikli ilgi alanlarından biri kadın haklarının artırılmasıydı. TC’nin kuruluş prensiplerinden biri olan kadın erkek eşitliği, Atatürk tarafından bu ülkenin temel taşlarına yerleştirilmiştir" dedi.

BATI BASMAKALIP Batı’nın İslam’a basmakalıp düşüncelerle yaklaştığını da savunan Bakoyani, "Kadına yaklaşımda İslam ile Hıristiyanlık arasında çok da fark yok, ama dini-tarihsel metinlere bakıldığında bunların nasıl yorumlandığı önemli. İslam dünyasından karşılaştıklarım, İslam dininin barış dini olduğunu söylüyorlar. Bunu Türkiye’de görüyoruz. Bunun bu şekilde devam etmesiyle başarıya ulaşılacağını düşünüyorum" dedi.

ERDOĞAN’DAN TÖRE MESAJI Erdoğan da kadının karar alma ve yönetim mekanizmalarına katılma konusunda dışlanmasına, ayrımcılığa maruz bırakılmasına asla izin veremeyeceklerini söyleyerek, şyle konuştu: "İlk günden beri ayrımcılığın her türlüsüne karşı olduk, buna karşı etkin mücadele ettik. Dinsel, etnik, mezhepsel, cinsel hangi konuda olursa olsun insanların hor görülüp dışlanmasına, kötü muamele görmesine karşı olduk. Zihniyet sorununu çözmeliyiz. Kına karşı ayrımcılığı besleyen önyargıları aşmalıyız. Hiçbir töre, gelenek cinsiyet ayrımcılığını meşru kılamaz."

CHP’NİN ZİHNİ BULANIK Kadınsız siyasetin demokrasi için eksiklik olduğunu belirten Erdoğan, "Biz, kadınlarla ilgili konularda erkekler geri planda dursun, artık kadınlar konuşsun dedik. Başörtüsü gündeme gelince ağırlıklı olarak bayan arkadaşlarımızı görevlendirdik. CHP çıktı ’bak sizi kullanıyorlar’ dedi. İşte az önce söylediğim zihniyet değişimi bu. Bu, bulanık zihniyeti berrak hale getirmek lazım" dedi.

Yakından ilgilendiler
/images/100/0x0/55eb5056f018fbb8f8b94277


AKP Kadın Kolları Başkanlığı’nca düzenlenen şûraya katılan konuklar AKP Genel Merkezi’nde açılan elişleri sergisini gezdiler. Başbakan Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, elişlerini incelediler. Erdoğanlar, Bakoyani ile çok yakından ilgilendiler.

AB’ye üyelik bizi memnun edecek

BAKOYANİ, Türkiye’nin AB üyeliğinin ülkesini memnun edeceğini söyledi. AKP Kadın Kolu’nun davetlisi olarak Ankara’da bulunan Bakoyani, dün Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la kısa bir görüşme yaptı. Bakoyani, ortak basın toplantısında Türkiye’nin AB üyeliğine desteklerinin devam ettiğini yineleyerek, şöyle dedi: "Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağı gün, Yunanistan için büyük mutluluk vesilesi olacaktır. Bu Yunanistan için Türkiye AB kriterlerini tamamıyla yerine getirdiği anlamına gelecektir. Bu aynı zamanda bütün bölge için istikrar ve kalkınma sürecini beraberinde getirecektir."

İki bakan, Kıbrıs’ta kalıcı çözümün sağlanması için önümüzdeki dönemin hareketli geçeceği konusunda hemfikir olduklarını da açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!