Biz Kandil’i kuşatsak iş çözülür mü!

Güncelleme Tarihi:

Biz Kandil’i kuşatsak iş çözülür mü
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2008 00:00

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, dün Camlı Köşk’te yakından tanıdığı gazeteciler Hasan Cemal, Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar’la da bir süre görüştü.

Talabani, görüşmede PKK sorununun çözümü için Bağdat’taki merkezi yönetimin yanı sıra Mesud Barzani’nin başkanlığını yaptığı Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin çabaladığını ve Barzani’nin de PKK üzerinde baskı kurduğunu savundu. Kuzey Irak’ta iş de yapan gazeteci İlnur Çevik, diğer gazeteciler Hasan Cemal, Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar’dan ayrı olarak Talabani ile görüştü. Çevik, Talabani’nin kendisine neler söylediğini özetle şöyle anlattı: "Türkiye PKK konusunda açılım yapmalı. Askeri yöntemlerle bu iş çözülmez. Biz de Kandil’i kuşatalım ve PKK’yı hareket edemez hale getirelim. Bu sorunu çözecek mi? Hayır çözmez. Ama Türk toplumu yeni açılımlara hazır mı? Sorunun çözümü için geniş perspektif lazım. Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani Türkiye’ye gelip görüşmeli. Bunu kendileri istiyor. Mesud Barzani de Türkiye’ye gelmeyi çok istiyor. PKK’ya ’terörist’ diyen ilk insan Mesud Barzani’dir. Hatta böyle dediği için biz ona karşı çıkmıştık. Barzani, her defasında PKK ile mücadelede 4 bin Peşmerge’yi şehit verdiğini söyler. Kerkük’te hemen bir referandum beklemiyorum. Çok komplike bir sorun. Bu konuda da herhangi bir hazırlık yok. Daha çok çalışılması gerekiyor."

Özal’ı övdü

TALABANİ, Esenboğa Havalimanı’ndan Anıtkabir’e, oradan da Çankaya Köşkü’ne, kendisini karşılayan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’le birlikte gitti. Çiçek, Çankaya Köşkü yetkililerinin, "Yolculuk nasıl geçti?" sorusuna, "Sürekli rahmetli Turgut Bey’i (Özal) konuştuk. Turgut Bey’in vizyonundan övgüyle bahsetti" yanıtını verdi.

Yeni sayfa kurulu olsun

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün öğle yemeğinde ağırladığı Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye, ilişkilerde yeni bir sayfa açmayı önererek, "Adımlarımızı küçük hesaplar peşinden değil, uzun vadeli, geniş düşünerek atalım. Geleceği birlikte inşa etmek, ikili ilişkilerimize ortak bir vizyon kazandırmak için çaba göstermeliyiz" dedi. Talabani de, "İlişkilerin geliştirilmesine destek sağlamak ve denetlemek amacıyla yüksek bir siyasi kurul oluşturalım. Bu kurul Başbakan veya Dışişleri Bakanı başkanlığında olabilir" diye karşılık verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!