Yeni anayasa yapmak için Meclis kuralım

Güncelleme Tarihi:

Yeni anayasa yapmak için Meclis kuralım
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2008 08:00

TBMM Başkanı Köksal Toptan, hazırlığı AKP Genel Merkezi’nde süren anayasa taslağı yerine, tamamen yenilenmiş bir anayasayı yürürlüğe koymak için yeni bir model önerdi. Toptan, 100-120 üyesi seçimle gelecek şekilde 150 kişiden oluşan bir "Anayasa Yapımcısı Meclis" istedi.

TRT’deki "Zirvede Bakış" programına katılan Toptan, şunları söyledi:

Tercihim, Türkiye’nin yeni bir anayasa yapmasıdır. Sıfır kilometre bir anayasa yapmak için anayasa yapımcısı meclis kurmak lazım. Bu iş 1,5-2 yılda bitirilecek şeklinde süre verilebilir. Bu konjonktürde 139-140 maddelik yeni bir anayasanın, TBMM tarafından gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini çok fazla kestiremiyorum. Böyle bir değişiklik yüzde 100 uzlaşmayla yapılabilir. Ancak bunun olmadığı görülüyor. Kapsamlı anayasa yapmak yerine, üzerinde yüzde 100 olmasa bile geniş mutabakata varılabilecek, çok uzun olmayan, değiştirilmesi gerektiğine herkesin inandığı birtakım hükümlerde iyileştirmeler yapılabilir.

ÖLÇÜSÜZ GÜÇ

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne dönük söylem şık olmadı. Keşke bunlar Genelkurmay Başkanlığı’na değil de hükümete yapılsaydı. Genelkurmay’ın onlara verdiği cevap da ciddi şekilde dozu çok yüksek bir cevap oldu. O da hoş olmadı. Her iki taraf da ölçüsüz güç kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!