Dili mi sürçtü baklayı mı çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Dili mi sürçtü baklayı mı çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 00:00

Pentagon’a brifing veren ABD’nin Irak’taki eski ’iki numaralı komutanı’ Korgeneral Odierno, PKK üzerinde önce baskı oluşturulması, ardından da sorunun müzakereler ile çözülmesi gerektiğini söyledi. Odierno bu sözleriyle, ’resmi politikası teröristlerle kesinlikle görüşmemek olan’ Washington’la tamamen çelişti.

ABD’nin, iki hafta öncesine kadar Irak’taki iki numaralı komutanı olan ve bu görevini tamamlayarak Washington’a dönen Korgeneral Ray Odierno, terör örgütü PKK üzerinde baskı oluşturulması gerektiğini kaydederek, "Böylelikle bu terörist unsurlarla konuşmaya ve müzakere etmeye başlayabilineceğini" söyledi. Korgeneral Odierno, Pentagon’da verdiği brifingde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kuzey Irak’taki operasyonuna ilişkin bir soru üzerine, "kuzey Irak’taki PKK problemi yüzünden, ABD, Türkiye ve Irak hükümeti arasındaki ilişkilerin ilerlediğini, çünkü bu sorundan dolayı işbirliğinin işlemeye başladığını" belirtti, haberleşme ve koordinasyondaki ilerlemelere işaret etti.

UZUN VADELİ ÇÖZÜM ASKERİ DEĞİL

Odierno, "Tabii ki, terörist örgütlerin sığınak elde etmesine ve oradan başka ülkelere saldırılar düzenlemesine izin verilemeyeceği yönünde hepimiz aynı fikirdeyiz" dedi. Ancak, Pentagon tarafından yayımlanan brifingin metnine göre, Korgeneral Odierno, bunun ardından, "Şuna da inanıyorum ki, kuzey Irak’ta uzun vadeli bir çözüm, askeri çözüm değil. Onlar (PKK) üzerinde baskı oluşturulmalı ki, böylelikle bu terörist unsurlarla konuşmaya ve müzakere etmeye başlayabilelim" ifadesini kullandı.

ORGENERALLİĞE TERFİSİ KESİN GİBİ

Bu sözlerin ’dil sürçmesi’ mi olduğu anlaşılamadı. Odierno’nun bu sözleri, ABD’nin terörist örgüt olarak gördüğü PKK ile görüşülmediği ve görüşmeyeceği şeklindeki Washington’ın resmi politikasıyla çelişiyor. Odierno, sözlerinin sonunda, "kuzey Iraklı Kürtlerin işbirliğinin önem taşıdığını" belirtti. Irak’taki Çok Uluslu Kolordu’nun komutanlığı görevini iki hafta önce Korgeneral Lloyd Austin’e devreden Korgeneral Odierno’nun, orgeneralliğe terfi etmesi ve Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığına getirilmesi öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!