Sabancı suikastı davası beşinci kez sil baştan

Güncelleme Tarihi:

Sabancı suikastı davası beşinci kez sil baştan
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 07:00

Sabancı suikastı ve 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e suikast girişimi talimatlarını verdiği iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ercan Kartal hakkındaki karar, Yargıtay tarafından 4’üncü kez bozuldu.

Yargıtay, kararın şüphe bırakmayacak şekilde verilmesini istedi. Yasadışı DHKP/C örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu öne sürülen Ercan Kartal’ın İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5’inci kez yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Yerel mahkemenin kararını eksik gerekçe ile hüküm kurulması nedeniyle bozan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, Ercan Kartal hakkında düzenlenen iddianamelerdeki her bir eylemin, savunmalar ve maddi kanıtlar çerçevesinde tutarlı bir biçimde tartışılarak, çelişkilerin giderilmesi gerektiği kaydetti. Maddi gerçeğin, kuşkuya yer bırakmayacak ve Yargıtay denetimine olanak verecek biçimde elverişli kanıtlarla ortaya konulmasından sonra sanığın hukuki durumunun takdiri ve tayini gerektiğini vurguladı. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi örgüt üyesi olduğu gerekçesi ile 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan davanın diğer sanığı Fadime Baştuğ hakkındaki kararı da yeni TCK’nın lehe kabul edilmesine rağmen eski TCK ile karma şekilde uygulanması gerekçesi ile bozdu.

Sabancı suikasti ve Kenan Evren’e suikast girişiminin de içinde bulunduğu çok sayıda eylemin talimatını verdiği iddialarına ilişkin yapılan ilk yargılamanın sonunda Ercan Kartal beraat etmişti. Yerel mahkeme tarafından verilen beraat kararı bozan Yargıtay, Ercan Kartal’ın ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını istemişti. Ercan Kartal, ilk bozma kararının ardından yapılan üç yargılamada da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış ancak bu kararlar da eksik soruşturma, imza eksikliği gerekçeleri ile bozulmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!