Maymunlaştıran gen bulundu

Güncelleme Tarihi:

Maymunlaştıran gen bulundu
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 08:51

Ulaş ailesini el ve ayakları üzerinde yürüyüp özel bir dil konuşturan gen keşfedildi.

Haberin Devamı

Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tayfun Özçelik ve ekibi, Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nde oturan Ulaş Ailesi’nin çocuklarında görülen el ve ayakları üzerinde maymun gibi yürüyüp kendi aralarında ortak bir dil kullanması hastalığına neden olan geni buldu. Hastalıktan sorumlu genin bulunmasıyla insanların iki ayak üzerinde yürümesi ile ilişkili ilk gen de tespit edilmiş oldu. Bu önemli gelişme, Amerikan Bilimler Akademisi’nin yayın organı olan Proceedings of the National Academy of Sciences’da (PNAS) yer alarak tıp literatürüne geçti.

 

Dünya literatürüne girdiler

 

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Başkent Üniversitesi Araştırma Fonu ve International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) tarafından desteklenen Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tayfun Özçelik ve ekibi ile Hacettepe, Başkent, Çukurova üniversitelerinden öğretim üyeleri, sendromu araştırmaya devam etti. Ekip ilk olarak tüm genomun taranmasını gerektiren inceleme tekniklerini kullanarak hastalıktan etkilenen bireylerde ortak olan DNA bölgelerini tespit etti. Bu tarama sürpriz bir şekilde insan genomunda el- ayak üzerinde yürümeyle ilişkili üç farklı kromozom bölgesinin olduğunu gösterdi ve böylece insanların iki ayak üzerinde yürümesi ile ilişkili ilk gen bulundu. University of Washington’un Amerikalı genetik Profesörü Mary- Claire King, “Bu zarif çalışma ile Türkiye’deki moleküler genetik çalışmaları bilim dünyası haritasındaki yerini almıştır” ifadelerini kullandı.Araştırmada el- ayak üzerinde yürüme ile ilişkili başka kromozom bölgelerinin tanımlandığı ve henüz bilinmeyen fakat bulunması beklenen başka genlerin incelenmesiyle sinir sisteminin işlevleri konusunda pek çok önemli bilimsel gelişmenin yakın bir gelecekte gerçekleşebileceği ümidi de doğdu.

 

Haberin Devamı

HASTALIĞI DA PROF. TAN BULMUŞTU

 

Hastalıklı çocukları inceleyen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Üner Tan’ın tespitleri ailede genetik bir bozukluğu ortaya koymuştu. Prof. Dr. Tan’ın bilimsel tespitlerinin Darwin’in Evrim Teorisi’ne de ışık tutacağı, böylece maymunlardan insanlara geçiş tezinin bilimsel kanıtı olacağı şeklinde yorumlar ve karşıt yorumlar bilim dünyasında uzun süre tartışılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!