Başarının taktik sırları

Güncelleme Tarihi:

Başarının taktik sırları
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 01, 2008 09:00

Mehmetçik dünyanın en zor coğrafyalarından birinde ve -15 derecede, PKK’nın yıllardır hazırlık yaptığı kampları dağıttı. 1 teröriste 17 asker olan dünya standardını altüst ederek 1 şehide karşılık 10 teröristi imha etti. Başarının perde arkasında bölgeye özel planlar yatıyor.

Haberin Devamı

DÖNEN BİRLİKLERİN FOTOĞRAFLARI

OPERASYONDAN SON GÖRÃœNTÃœLER       Â

SINIRDAN SON FOTOĞRAFLAR   

İşte kara harekatını başarıya götüren taktik noktalar:

BORDO BERELÄ°LER

TSK aylar boyunca Irak sınırına yığınak yaptı. Her an kara harekatına hazır hale geldi. Kara birliklerinde 1- Siirt ve Hakkari’deki komando tugayları,2- Subay ve astsubaylardan oluşan jandarma özel asayiş birlikleri, 3- Yine subay ve astsubaylardan oluşan, "Bordo bereliler" olarak bilinen özel harekatçılar yer aldı.

LOJÄ°STÄ°K YOK EDÄ°LDÄ°

TSK 1 Aralık 2007 tarihinde hava operasyonlarını başlattı. 5 hava harekatıyla Kandil Dağı dahil bölgedeki ana kamp ve mevziler vuruldu. Türkiye’nin içine kadar menzili olan ana telsiz merkezi ve anten kulesi ROJ ile helikopterler için risk olan uçaksavar mevzileri yok edildi.

MAYINA KAR ENGELÄ°

Bölgedeki karın, TSK’ya büyük bir avantaj sağlayacağı düşünülerek kara harekatı 21 Şubat Perşembe havanın karardığı saat 19.00’da başladı. Kar yüzünden PKK, araziyi mayınlayamadı. Önceden döşenen mayınlar ise 1 metre kar altında etkili olmadı.

GECE DE GÖRDÜLER

İlerleme sırasında ateş gelen her mevzi önünde duruldu. Telsizle destek birliklere koordinatlar bildirildi. Havadan ve karadan yoğun ateş alınan teröristlerin ateş ve hareket kabiliyetleri sıfıra indirildi. Mevzisini bırakan teröristlere kar engel oldu. Yer değiştiren her PKK’lı gece görüş ve termal kamera sitemleriyle anında saptandı.

TANKLAR VE TOPLAR

Yerleri belirlenen her PKK unsuru, 40 kilometreden atış yapan 155 mm. ve 203 mm.’lik Panter ve Fırtına obüslerinin hedefi oldu. M-60 tankları ise sınırda düşük atış yolları ile mağara ve dağ yamacı gibi daha yakın hedeflere karşı üstünlük sağladı.

SNIPER’LAR AVLADI

Özellikle tepelere ve yüksek arazi kesimlerine yerleşen 5’er kişilik sniper timleri ise 1200 metre menzilli özel tüfeklerle, hem telsizle bildirilen hedefleri vurdular, hem de hareket eden teröristleri bildirdiler.

MAK DA DEVREDEYDÄ°

Özel kuvvetler içinde Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timleri de vardı. Bunların görevi operasyon bölgesinde sıkışan yaralı veya şehit olmuş Mehmetçikleri çatışma bölgesine girip almak. Skorksy’ler en ileri noktada ateş altında bile askerlerimizi yalnız bırakmadı.

COBRA’NIN SESİ

Harekatın belki de en önemli unsuru Cobra ve Süper Cobra savaş helikopterleriydi. Gece ve gündüz her irtifada her türlü mevziyi hatta mağaraların içini bile vurabiliyorlar. Helikopterlerin sesi bile teröristlerin paniklemesine neden oldu.

KAR-KIÅž KAMUFLAJI

Kar beyazı rengine sahip kış kamuflajı, Mehmetçiği hem düşman gözlerden hem soğuktan korudu. 15 dereceye rağmen sıcak yemek sağlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!