Santralın lafı bile infial yaratmaya yetti

Güncelleme Tarihi:

Santralın lafı bile infial yaratmaya yetti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2008 07:00

Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde, 5 bin yıllık Lagina antik kentinin yakınındaki arkeolojik sit alanına termik santral kurulmak istenmesi infial yarattı. Köylüler ve sivil toplum kuruluşları, santral girişimine şiddetle tepki gösterdi.

Santralın kurulacağı yerdeki Lagina kalıntılarında, arkeolog ve rehberlerle birlikte araştırma yapan Bodrum Profesyonel Rehber Derneği Yönetim Kurulu üyesi arkeolog-rehber Canan Küçükeren, "5 bin yıllık tarihi geçmişe ve Ege Bölgesi’nin en zengin kültürel varlıklarına sahip Lagina antik kenti ve Hekate Tapınağı’nın hemen yanına santral kurmak, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir rezalettir" dedi.

Yatağan Çevre Platformu (YAÇEV) Sözcüsü Avukat Nuray Şahbudak da dünya standartlarına göre, hava kirlilik bareminde kükürtdioksit oranının 200 mg/metreküpü aşması durumunda santralların devre dışı bırakıldığını, ancak Yatağan’da bu oranın sık sık 500 mg/metreküpe ulaşmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadığını ileri sürdü. Şahbudak, "Halen faaliyetini sürdüren santrala sadece 8 kilometre uzaklıkta ikinci santralın kurulması ile bu oran anında 1000 mg/metreküpün çok çok üzerine çıkacaktır. Yatağan’da çevre felaketlerine kapı aralanacak" dedi.

Termik santralın kurulacağı yere yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Hisarardı Köyü meydanında toplanan köylülerden 85 yaşındaki akciğer kanseri Saide Turan ise "Köyümüzde yaş ortalaması 90’nın üzerindeydi, artık kimin ne zaman öleceğini düşünmeye başladık. 30 yaşındakiler kanserden ölmeye başladı. Ölüm korkusundan yüzümüz gülmez oldu" dedi. Muhtar Ramazan Kurt ise 800 nüfuslu köyde yaşayanlardan 60’a yakınının kansere yakalandığını belirterek "4 maden ocağı ise Araplı Çayı’nı zehirliyor. Zeytin arazileri kurdu, gençlerimiz köyü terk etti. Artık kaybedecek bir şeyimiz yok. Yeni santrala izin vermeyeceğiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!