Reste rest

Güncelleme Tarihi:

Reste rest
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2008 10:07

Dün akşam Ankara'ya gelen ABD Savunma Bakanı Gates temaslarına başladı. Gates ilk olarak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüştü. Daha önceden de söylediği gibi Kuzey Irak'a düzenlenen kara harekatının 'en kısa sürede' (en fazla 2 hafta) bitirilmesini istediklerini yineledi.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde terör örgütüne karşı yürüttüğü kara harekatı ile ilgili olarak, “Türk askerleri sivil yapılar ve köyler değil, PKK kampları ve binaları için alana girdi. Bu sebeple bütün bu altyapıyı sona erdirince orada kalmak için bir ihtiyaç yok. Herhangi bir sivil yapıyı veya sivil otoriteleri rahatsız etmek, iç politikaya karışmak ve herhangi bir alanı işgal etmek niyetimiz yok. Bu sadece hukuk ve düzeni oluşturma hareketi. Sadece bu. Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız. Kış koşulları var. Görev tamamlandığında orada kalmak niyetimiz yok” dedi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Milli Savunma Bakanı Gönül'ü makamında ziyaret etti. Gönül, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'i Milli Savunma Bakanlığı'na gelişinde resmi törenle karşıladı.

Haberin Devamı

İki Bakan, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Yedi yıl aradan sonra bir ABD Savunma Bakanı'nın Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Gönül, Gates'e geçirdiği kazaya rağmen Türkiye'ye ziyaretini ertelememiş olmasından dolayı teşekkür etti.

Ziyaretin bölgesel anlamda öne çıkan Kosova'nın bağımsızlığı, Türkiye'nin terörle mücadelede Irak'ın kuzeyine yönelik olarak başlattığı kara harekatı esnasında gerçekleşmesi sebebiyle de ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Gönül, görüşmede, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin mevcut durumunun, askeri, savunma sanayi ve teknoloji alanlarındaki işbirliği faaliyetlerinin, NATO-AB ilişkilerinin ve terörizmle mücadele konusundaki işbirliğinin ele alındığını söyledi.

Gönül, “ABD, Türkiye'nin önemli bir müttefiki olmasının yanı sıra ülkemizin NATO üyeliğine en büyük desteği veren ve Tük Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) modernizasyonunda geçmişten günümüze yoğun bir işbirliği içerisinde bulunduğumuz büyük bir ülke olması dolayısıyla da önem taşımaktadır” dedi.

Türkiye'nin Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesine katılan 9 ülke arasında yer aldığını ve 217 adet F-16 uçağının mordernizasyonu, 30 adet F-16 uçağı başta olmak üzere Blackhawk, Seahawk helikopterleri ile AWACS erken uyarı uçağının müşterek üretiminin iki ülke arasındaki savunma sanayi işbirliğinin ne kadar üst düzeyde olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu anlatan Gönül, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin son dönemde artarak devam ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Gönül, “Ülkelerimiz dünya barışına ve bölgesel barışa katkıda bulunmak adına Kore'den Bosna-Hersek'e, Kosova'dan Afganistan'a, Somali'den Doğu Timor'a kadar dünyanın birçok bölgesinde ABD askerleri ile birlikte görev yapmaktadır” dedi.

TERÖRİZMLE ORTAK MÜCADELE

Son dönemde Türkiye ve ABD'yi yakından ilgilendiren bölgesel ve küresel bazı gelişmeler yaşandığına işaret eden Gönül, bu konuların başında terörizmle mücadelenin geldiğine dikkati çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım 2007'de gerçekleştirdiği ABD ziyareti esnasında, ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmenin iki ülkenin terörizmle mücadelesi açısından önemli bir dönüm noktasını teşkil ettiğinin altını çizen Gönül, “Başta Sayın ABD Başkanı ve Sayın Savunma Bakanı olmak üzere ortaya konulan siyasi irade ile PKK terörü her iki ülke tarafından ortak düşman olarak kabul edilmiş, terörizmle mücadele konusunda mevcut işbirliğinin geliştirilmesi kararlaştırılmış ve PKK terör örgütüne yönelik istihbarat paylaşımı süreci böylece başlatılmıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin tüm diplomatik girişimlerine rağmen terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde varlığını sürdürmesi neticesinde, Hükümetin 28 Kasım 2007 tarihinde TSK'ya sınır ötesi operasyon konusunda gerekli yetkiyi verdiğini anlatan Gönül, şunları kaydetti:

“ABD tarafından elde edilen istihbari bilgilerin Türkiye ile paylaşılması, Irak hava sahasının açılması ve Irak üzerindeki otoritenin Türkiye lehinde kullanılması neticesinde terör örgütüne yönelik harekat hava kuvvetlerimizin başarılı nokta operasyonları ile başlatılmış; buna ilave olarak yurt içerisindeki kara operasyonları devam ederken 21 Şubat 2008 tarihinden itibaren Irak'ın kuzeyine yönelik kara harekatı safhasına geçilmiştir. Bugüne kadar çeşitli vesilelerle ifade edildiği gibi başlatılan kara harekatının maksadı PKK terör örgütü unsurlarının etkisiz kılınması ve bölgedeki örgütsel altyapının kullanılmaz hale getirilmesidir. Yaptığımız bu harekatın yalnızca Türkiye'nin değil, Irak halkının güvenliği ve bölgenin istikrarına da katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki ilişkilerin bu şekilde yoğun olması ve Bakan Gates'in ziyaretinin stratejik ortaklık çerçevesinde ABD ve Türkiye'nin birbirleri için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Gönül, iki ülke arasındaki savunma sanayi ve askeri işbirliği alanında sürdürülen yoğun faaliyetlerin siyasi alandaki uyumun da bir göstergesi olduğunu söyledi.

Gönül, “Bu çerçevede ABD'nin Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine verdiği desteğin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum, bundan dolayı da Sayın Bakan'a da teşekkürlerimi ifade ettim” dedi.

Bu kapsamda ABD'nin başta PKK terör örgütü ile mücadele olmak üzere uluslararası platformda sağladığı desteğin Türkiye açısından büyük önem taşıdığını da belirten Gönül, “Sayın Bakan'ın yaptığı zamanlaması mükemmel olan bu önemli ziyaretin ülkelerimiz ve bakanlıklarımız arasındaki müspet ilişki ve gelişmelere büyük katkıda bulunacağına gönülden inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gönül, bir gazetecinin “operasyonun ne kadar süreceği, aylar alıp almayacağı” yönündeki sorusuna, “İlk olarak şunu ifade etmeliyim. Türk askerleri sivil yapılar ve köyler değil, PKK kampları ve binaları için alana girdi. Bu sebeple bütün bu altyapıyı sona erdirince orada kalmak için bir ihtiyaç yok. Herhangi bir sivil yapıyı veya sivil otoriteleri rahatsız etmek, iç politikaya karışmak ve herhangi bir alanı işgal etmek niyetimiz yok. Bu sadece hukuk ve düzeni oluşturma hareketi. Sadece bu. Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız. Kış koşulları var. Görev tamamlandığında orada kalmak niyetimiz yok” karşılığını verdi.

Diğer taraftan, basın açıklaması öncesinde Türk ve ABD'li basın mensupları arasında basın açıklaması esnasında durulacak yer konusunda kısa süreli arbede yaşandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!