İstihbaratın dört diyeti

Güncelleme Tarihi:

İstihbaratın dört diyeti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2008 00:00

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Ankara’da devletin zirvesiyle yoğun temaslarda bulunacak. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’la da görüşmesi planlanan Gates’in çantasında, Türkiye’den şu dört beklenti var: Harekátın kısa sürmesi, Afganistan’a Türk muharip güç, İran’a daha sert yaklaşım ve Kürt sorununa siyasi çözüm.

ANKARA, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak’ın kuzeyine kara operasyonu başlatmasının üzerinden tam bir hafta geçtikten sonra, Türkiye’nin ABD ile ilk yüzyüze teması gerçekleşiyor. Dün Ankara’ya gelen Pentagon’un ’1 Numarası’, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’i, resmi davetlisi olduğu Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yanısıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan kabul edecek. Gates’in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’la da biraraya gelmesi planlanıyor. ABD Savunma Bakanı’nın, Ankara’da devletin zirvesiyle yapacağı görüşmelerde, Kuzey Irak’ta PKK’ya yönelik kara harekátı önemli yer tutacak.

ANKARA’YI ’YOKLAYACAK’ Harekátın kapsamı, süresi, şu ana kadar elde edilen sonuçlar ve ABD ile yürütülen istihbarat paylaşımı Gates’in temaslarında detaylı şekilde görüşülecek. Gates’in, sınır ötesi hava ve kara harekátlarına yeşil ışık yakılması nedeniyle, ABD yönetiminin Türkiye’den bazı yeni taleplerini de gündeme getirip, bu konular üzerinde Ankara’nın görüşlerini öğrenmeye çalışacağı belirtiliyor.

ELEKDAĞ: HAREKATIN BEDELİ Bu kapsamda Gates’in çantasında kara harekátının süresinin yanısıra, Afganistan’da TSK’nın daha etkin şekilde görev alıp muharip güç göndermesi, nükleer faaliyetleri nedeniyle İran’a karşı daha farklı tutum takınılması ve Güneydoğu sorununa siyasi çözüm yöntemlerinin aranmasınının bulunacağı ileri sürülüyor. CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ da, ABD’nin Türkiye’ye harekát imkanı tanımasının karşılıksız olamayacağını, Gates’in muhtemelen Afganistan için muharip güç ve İran’a karşı sert bir politika isteyeceğini savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!