‘Güneş Harekatı’nda ölen terörist sayısı 192'ye çıktı

Güncelleme Tarihi:

‘Güneş Harekatı’nda ölen terörist sayısı 192ye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2008 15:57

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör örgütü PKK’ya yönelik Kuzey Irak’ta düzenlediği ‘Güneş Harekatı’nın beşinci gününde teröristlerle Mehmetçik arasındaki çatışmalar tüm şiddetiyle devam etti.

Haberin Devamı

SINIRDAN SON FOTOĞRAFLAR..   

KARA HAREKATINDAN SON FOTOĞRAFLAR

HAREKATTAN İLK GÖRÜNTÜLER    

Yoğun kar yağışı ve şiddetli tipinin etkili olduğu bölgede, PKK’nın Kandil’den sonra en önemli kampı olan ve çevresi kuşatılan Zap’ta örgütün bir çok küçük kampı tamamen Mehmetçiğin eline geçti. Dün geceden bu yana çatışmalarda 39 terörist daha öldürülürken, kara harekatında bugüne kadar ölen terörist sayısı 192’ye yükseldi. Düşmek üzere olan Zap Kampı’nda teröristler Mehmetçiğin ilerlemesini önlemek için kurdukları bombalı tuzakları devreye sokuyor. Askerler, Zap’ın diğer kamplarla bağlantısını kesmek için bölgede teröristlerin kulladıkları köprüleri kullanılmaz hale getirdi.         

Türk Silahlı Kuvvetleri, kara harekatında terör örgütü PKK’nın Kandil’den sonra en önemli kampı Zap’ı tamamen ele geçirmek üzere. Zap’ın dört bir tarafı kuşatılırken, çevresindeki küçük kampların büyük bölümü Mehmetçik’in denemi altına girdi. Yoğun kar yağışı ve tipiye rağmen askerler, Zap’ın ana karargahına 1 kilometre mesafeye kadar yaklaştı. Bordo Bereliler ve özel eğitimli komandolar bölgede ilerleyişini sürdürürken, harekata havadan savaş uçakları ve helikopterler de destek veriyor.

Haberin Devamı

Teröristlerin Zap’ta kullandıkları en önemli ikmal yolu olan Bülbül Köprüsü savaş uçakları tarafından bombalanıp kullanılamaz hale getirildi. Yüksek tepelere kaçan teröristler, askerlerin ilerleyişini durdurmak için uzun namlulu silahlar ve uçaksavarlarla ateş açıp, bölgede kurdukları bombalı tuzakları patlatıyor.

Kamptaki çok sayıda terörist, bölgeyi terkederek başka kesimlere kaçmaya çalışıyor. Yoğun çatışmalar Çiya Reş, Sikefta ve Çemca Vadisi ile Şavkareşme, Rejbelağa, Berçelan, Şeriye, Bemergeve ve Kanimasi kesiminde sürüyor.

HAFTANİN VE AVAŞİN'DE ÇATIŞMA

Zap’ın çevresi tank ve zırhlı birliklerle tamamen kuşatılırken, örgütün önemli kamplarından Haftanin ve Avaşin çevresinde de yoğun çatışmalar oluyor. Tank ve zırhlı birliklerle bu kampların da çevreleri çembere alındı.

Haftanin, Zap, Nuzuri, Pirbela ve Şeladize’deki örgüt kampları uçak, helikopter ve top atışlarıyla bombalandı. Habur-2 köprüsünün güneyindeki Begova’ya bağlı Nuzuri bölgesinde teröristlerin kullandığı Nuzuri Köprüsü savaş uçakları tarafından vuruldu.

Haberin Devamı

Seraniş bölgesindeki Uludere sınırına 10 kilometre uzaklıktaki Pirbela kampı ise yoğun top atışına tutuldu. Pirbela kampındaki PKK’lılar bu bölgeyi terk ederek başka alanlara kaçmaya çalışıyor.

ÖLEN TERÖRİST SAYISI 200'E YAKLAŞTI

Zap, Çemço, Sikefta, kesimlerindeki dün geceden itibaren 39 terörist daha öldürüldü. Harekatın ilk gününden bu yana öldürülen terörist sayısı ise 192’ye ulaştı.
Mehmetçik, denetim altına aldığı örgütün bir çok kampında konuşlandırıldı. Kamplarda örgütün kullandığı çok sayıda silah, mühimmat, C-4 ve A-4 patlayıcılarla, gıda maddeleri ele geçirildi.

PKK’DA STİNGER FÜZESİ VAR

Kuzey Irak’ta yuvalanan PKK’lı teröristlerin bölgeye indirme yapan helikopterlere ABD yapımı Stinger füzesi ile saldırdığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Yerel kaynaklar, PKK’nın çatışmalarda 60 ve 82 mm’lik havan, 12.7 mm’lik dorçka uçaksavar, BKC ağır makineli tüfek ile M-16 tüfekleri kullandığını belirtti. PKK’nın elinde Sam-7 füzesinin de olduğu iddia edildi.

İÇERDE DE OPERASYON SÜRÜYOR

Mehmetçik bir yandan sınır ötesinde kara harekatını sürdürürken, Türkiye tarafındaki sınır bölgelerinde de PKK’ya yönelik operasyonlarına devam ediyor. Mehmetçik, Şırnak’taki Küpeli Dağı’nın yanı sıra Bestler Dereler bölgesinde teröristlerin izini sürüyor.

Tam teçhizatlı komandolar, dağlardaki sığınakları didik didik arıyor. Yol güzergahlarında ise zırhlı personel taşıyıcılar eşliğinde dedektörlerle mayın arama taraması yapılıyor. Ayrıca Kuzey Irak’taki çatışma bölgesinden kaçarak Türkiye’ye sızmaya çalışmak isteyen teröristlerin geçiş noktaları da abluka altına alındı.
Kara harekatının başından beri en yüksek düzeyde askeri yoğunluk yaşayan Hakkari, Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova, yoğun kar yağışı yüzünden ilk defa dün geceyi sessiz geçirdi. Etkili kar yağışı yüzünden Hakkari, Yüksekova ve Çukurca’da helikopterler iniş kalkış yapmadı. Şemdinli İlçesi’nde ise sabah satlerinde Mehmetçik, yol güvenliği için 5 kilometre uzaklıkta bulunan Şepetan geçidinden ilçe merkezeni kadar mayın arama tarama çalışması yaptı.

Haberin Devamı

2 ŞEHİT VAN’DAN UĞURLANDI

PKK’lı teröristlerle girdikleri çatışmada şehit olan Astsubay Çavuş Ahmet Deniz Varol (Manisa), Uzman Onbaşı Murat Doğru'nun (Malatya) cenazeleri de olumsuz hava koşulları yüzünden dün gece karayolu ile Van’a getirildi.

Gece Van’da kalan Mehmetçiklerin cenazeleri için bugün Van Ferit Melen Havaalanı bitişiğinde bulunan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na bağlı Filo Komutanlığı’da tören düzenlendi. Askeri yetkililerin katıldığı tören ardından, bayrağa sarılı şehit cenazeleri, askeri uçağa konularak memleketlerine gönderildi.

KERKUKİ’NİN ENDİŞESİ, HEDEF OLMAK

Öte yandan, yerel Kürdistan Parlamentosu sınır ötesi operasyon nedeniyle bugün olağanüstü toplandı.

Haberin Devamı

Kürt Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı Kemal Kerkuki, açış konuşmasında, “Kürdistan sınırında meydana gelen operasyonlar maalesef bizim inisiyatifimiz dışında gerçekleşmiştir. PKK’nın faaliyetlerinin bizimle hiçbir ilgisi yok ve olmadı. Korkumuz ve endişemiz bu operasyonun bizi hedef almasıdır. Operasyon gerçekleştiği saatlerde peşmerge güçlerinin tedbir alması operasyon sınırını belirlemiş oldu. Türk askerinin bir an önce sınırlarımızın dışına çıkmasını istiyoruz” dedi.

Oturumda bazı Kürt milletvekilleri sert konuşmalar yaparak, operasyona tepki gösterdi. Kürt parlamenterler Bağdat yönetiminden gerçekleşen operasyonlara karşı tavır sergilemesini isterken, dünyanın Kosova’ya gösterdiği duyarlılığı Kuzey Irak’taki operasyonlar için göstermediğini belirtti. Kürt parlamenterler sorunun siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesini istedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!