Siyasi cinayetler darbecilerin işi

Güncelleme Tarihi:

Siyasi cinayetler darbecilerin işi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2008 07:15

Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Erdal Yavuz, 12 Mart müdahalesinin "asker-sivil ittifakı"yla hazırlandığını ve Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerinin de bu amaçla kullanıldığını söyledi. Kendilerini albay olarak tanıtan üç kişinin 7 Mayıs yürüyüşünde profesörlerin öldürüleceğini söylediğini belirten Prof. Yavuz, bugünkü cinayetlerin gerisinde de darbe heveslilerinin bulunduğunu iddia etti.

TARİH 1 Mayıs 1969. Yargıtay Başkanı İmran Öktem ölmüş, Maltepe Camii imamı da "dinsiz" olduğu gerekçesiyle Öktem’in cenaze namazını kıldırmayacağını açıklamıştır. 4 Mayıs’ta Siyasal Bilgiler Fakültesi yurduna gelen bir araba, o zaman SFB Talebe Cemiyeti Başkanı olan Erdal Yavuz’u alıp bir eve götürür. Karşısında, kendilerini "albay" olarak tanıtan üç kişi vardır. Bu üç "albay" üniversite ve yargı mensuplarının, 7 Mayıs’ta cübbelerini giyerek Kızılay’dan Anıtkabir’de doğru yapacakları büyük yürüyüşe ilişkin bazı bilgilere sahiptir:

ATEŞ AÇILACAK

"Bu yürüyüşte ateş açılacak, ölenler olacak ve bunun üzerine biz duruma el koyacağız. Eğer öğrenciler bu yürüyüşe katılacak olursa bu tepkinin ciddiyeti bozulacaktır. Siz Ankara’daki öğrenciler üzerinde etkilisiniz, bu yürüyüşe öğrencilerin katılmasını engelleyin."

Radikal Gazetesi’nin pazar günü yayımlanan dünkü "İki" ekinde o gün yaşadıklarını bu sözlerle anlatan ve halen Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olan Prof. Erdal Yavuz, bütün bunları, ABD’nin bu döneme ilişkin belgelerinin açıklanması üzerine yeniden hatırladığını belirtiyor. O dönemde yaşananlarla bugünlerde yaşadıklarımızın büyük benzerlikler gösterdiğini vurgulayan Prof. Yavuz, bugün de bazı kesimlerin ordunun müdahalesi için her şeyi yaptığını hatırlatıyor. Yavuz, "albay"ların uyarısı üzerine Uğur Mumcu, Doğu Perinçek ve Mahir Çayan’la görüşüyor. Önce yürüyüşe katılmama kararı alan öğrenci liderleri, daha sonra fikir değiştirip bütün güçleriyle destekliyorlar eylemi. Yürüyüş sırasında ise Erdal Yavuz tarafından kaleme alınan ve orduyu göreve çağıran bir bildiri teksir edilip dağıtılıyor.

Muhtırayı haklı çıkarmak için öldürüldü

Radikal İki’de yazı üzerine görüşlerine başvurduğumuz Prof. Erdal Yavuz, Abdi İpekçi’nin 12 Mart muhtırasını haklı çıkartmak için öldürüldüğünü belirterek Necip Hablemitoğlu cinayeti ve Danıştay baskınıyla da yeni bir darbenin tezgáhlandığını iddia etti. Prof. Yavuz, Hrant Dink’in katledilmesinin ve PKK’nın yeniden eyleme geçmesinin de bununla bağlantılı olduğunu savundu. Yavuz, Ergenekon’un bu durumun somut bir göstergesi olduğunu söyledi.

Sefa KAPLAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!