MGK’dan K.Irak’a çifte mesaj

Güncelleme Tarihi:

MGK’dan K.Irak’a çifte mesaj
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2008 00:00

MGK’dan K. Irak’a yönelik iki önemli mesaj çıktı. Iraklı Kürtlerin TSK operasyonları karşısında sessiz kalmayacağını söyleyen Barzani’ye yönelik ’operasyonlara devam’ kararının yanısıra, Irak’ın bütünlüğüne yönelik olumlu mesajlarla da Talabani’nin Ankara ziyaretine ’yeşil ışık’ yakılacağı işareti verildi.

MİLLİ Güvenlik Kurulu(MGK) Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK’ya karşı yapılan sınır ötesi operasyonların gerek görüldükçe devam edeceği yönünde karar aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında yaklaşık 4 saat süren MGK’nın şubat ayı olağan toplantısının ardından yayınlanan bildiride "Terör örgütü ve yandaşlarının kamu düzenini, birlik ve beraberliği, huzur ve güveni zedelemeye yönelik faaliyetlerine karşı alınan tedbirlerin etkinlikle sürdürülmesi yönündeki kararlılık teyit edilmiştir" denildi.

BARZANİ’YE YANIT

Bildiride, PKK ile mücadelede kararlılığın vurgulanması ve "Bu bağlamda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından terör örgütüne karşı icra edilen sınır ötesi operasyonlara ’gerek görüldükçe’ devam edeceğinin" altının çizilmesi "Iraklı Kürtler TSK’nın operasyonlarına sessiz kalmayacak" diyen Mesud Barzani’ye doğrudan verilen yanıt oldu.

TALABANİ’YE YEŞİL IŞIK

Bildirinin, Irak’la işbirliğinin vurgulandığı ikinci maddesinde şöyle denildi: "Irak’a ilişkin beklenti ve hassasiyetlerimizin, Irak, ilgili ülkeler, BM ve uluslararası kamuoyu nezdinde vurgulanmasına yönelik girişim ve çalışmalar ele alınmış, bu bağlamda kaydedilen gelişmeler değerlendirilmiş, Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine verilen önem teyit edilmiştir. Irak’ta son dönemdeki olumlu gelişmeler de dikkate alınarak, bu komşu ülke ile ikili işbirliğinin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve askeri alanlar ile enerji sektöründe mümkün olduğunca geliştirilmesi ve insani yardımların artırılması üzerinde durulmuştur." Bu bölüm, Türkiye’nin Irak’taki merkezi yöntemine "zeytin dalı" uzattığı ve bu çerçevede Irak’ın Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Ankara ziyaretine "yeşil ışık" yakılacağı olarak yorumlandı.

KOSOVA VE KIBRIS

Bildiride, Kosova ve Kıbrıs’taki gelişmelerin de "aynı paragraf" içinde değerlendirilmesi dikkat çekerken, "Türkiye’nin güvenliğini etkileyen dış gelişmeler gözden geçirilmiştir" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!