Türk ve Avrupalı milliyetçi koalisyon AB’ye engel

Güncelleme Tarihi:

Türk ve Avrupalı milliyetçi koalisyon AB’ye engel
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2008 00:00

Doç. Umut Özkırımlı tarafından Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı TESEV için hazırlanan "Milliyetçilik ve Türkiye-AB İlişkileri" isimli kitapta, Avrupa Birilği’ne yönelik desteğin zaman içinde nasıl dramatik bir düşüş sergilediği gözler önün eseriliyor. Avrupa’nın muhtelif ülkelerinde milliyetçilerle Türkiye’deki milliyetçilerin algı ve korkularının temelde farklı olmadığını vurgulayan Doç. Umut Özkırımlı, AKP’nin de temelde milliyetçi bir parti olduğunu ifade ediyor.

Kitapta yer alan grafiğe göre, 2004 ilkbaharında yüzde 71 olan destek, aynı yılın sonbaharında yüzde 52’ye kadar geriliyor. Conrad Otel’de düzenlenen toplantıda çalışması hakkında bilgi veren Doç. Özkırımlı, AKP’nin milliyetçilik karşıtı söylemlerinin inandırıcı olmadığını belirtti.

Doç. Özkırımlı, çalışmasına ünlü Fransız yazarı Stendhal’in "Aşk Üzerine" adlı eserine konu olan, 19. yüzyılda Milano’da yaşanmış karşılıksız bir aşk öyküsüyle başladı. Özkırımlı, "Stendhal’e göre, áşık olduğu andan itibaren en bilge insan bile gerçeği olduğu gibi göremez. Áşık insan olaylardaki şans unsurunu reddeder, olasılıklara karşı duyarlılığını yitirir, neyi hayal ederse o artık gerçektir. Milliyetçilik de böyle bir ruh halidir. Gerçeklikle kurduğu ilişki, áşık insanınkine benzer. Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin önündeki en büyük engel, Avrupalı milliyetçiler ile Türkiyeli milliyetçilerin kurduğu ’büyük koalisyon’dur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!