Diyarbakır’a alkol yasağı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır’a alkol yasağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 00:00

Diyarbakır’da yıllardır alkol veren 22 dernek lokalinin, ’içkili bölgede’ olmadıkları gerekçesiyle alkol ruhsatlarının iptal edilmesi kararı tepkilere neden oldu.

Çeşitli meslek gruplarına ve derneklere ait 22 içkili lokale, Dernekler Daire Başkanlığı’nın 10.01.2008 tarihinde yazdığı yazı, Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu tarafından tebliğ edildi.

İÇKİLİ BÖLGE Dernek lokalleri ile çalışanlarını şoke eden yazıda şunlar yer aldı: "Dernekler yönetmeliğinin 61’inci maddesi ’Dernek lokallerinde alköllü içki kullanılması mülki idare amirinin iznine bağlıdır. Ancak, alkollü içki izni verilebilmesi için dernek lokalinin içkili yer bölgesi içinde bulunması ve içki satış belgesi alınması zorunludur’ hükmüne amirdir. Bu nedenle dernek lokalinizin, dernekler yönetmeliğinde ön görülen şartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu eksikliklerin giderilmemesi durumunda 31.03.2008 tarihi itibari ile lokal işletme belgesinin iptal edileceği hususunu bilgilerinize rica ederim."

BÜYÜK TEPKİ Diyarbakır’daki içkili lokal işletmecileri ise yazıya büyük tepki gösterdi. Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Lokal işletmecisi İbrahim Güzelgül, "Aileleriyle birlikte 5 bin kişi bu lokallerden ekmek yiyor. Yatırım yaptık, borçlandık şimdi ne yapacağız. Şimdi kapatmak zorunda kalırsak borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz. Yetkililer, bu uygulamanın sadece sporla ilgili dernek lokallerinde uygulanacağını, diğerlerinin ise kapsam dışı kalacağını söylüyordu. Ancak bu uygulama tüm lokalleri kapsadı. AB’ye girme çabası içindeki AKP’nin, içkili yerleri kapatması bir ikilemi gösteriyor."

DAVA AÇACAKLAR Diyarbakır’daki derneklerin içkili lokallerinde çalışan yüzlerce personel de tedirgin oldu. Garsonlar, uygulamanın durdurulmasını istedi. Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetmelikle yapılan düzenlemenin ibadethane ve okullara yakın olan lokallerle ilgili olduğunu söyledi, şöyle dedi: "Diyarbakır’daki uyarı yazısı gönderilen dernek lokallerin tümü bu yönetmelikten önce ruhsat almışlar ve kazanılmış hakka sahipler. Bu lokallerin hepsi üyelerine hizmet veriyor. Lokallerin kazanılmış haklarını korumak ve kapatılmalarının önüne geçebilmek için onlarla birlikte dava açacağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!