Yağ lekesi gibi

Güncelleme Tarihi:

Yağ lekesi gibi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2008 00:00

Türkiye hızla bir Ortadoğu ülkesine, Güneydoğu Asya ülkesine dönüşüyor. Olay önemli bir olaydır ve biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. Kadınlar, baskı sonucu bir süre sonra gardlarını almak zorunda kalacaklar. Türbanla başlayan süreç topluma bir yağ lekesi gibi yayılacak.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin hızlı bir Ortadoğu ülkesine dönüştüğünü savunarak, "Türbanla başlayan süreç topluma bir yağ lekesi gibi yayılacak" dedi. Bir grup gazeteciye parti genel merkezinde değerlendirmelerde bulunan Baykal özetle şöyle konuştu:

ROTA DEĞİŞTİ Türkiye’nin yörüngesi ve rotası değişiyor. Bu değişikliğin sonuçları da bir süre sonra ortaya çıkar. Şimdi geldiğimiz noktadan otuz yıl sonrasına bir hedef koysak varacağımız nokta bir Avrupa ülkesi seviyesi olmayacaktır. Türkiye hızla bir Ortadoğu ülkesine, güneydoğu Asya ülkesine dönüşüyor. Olay önemli bir olaydır ve biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. Türk toplumu değişik bir toplum olmaya doğru gidiyor.

MAHALLE BASKISI Bu değişimin bir sonucu olarak örneğin kadınlar, mahalle baskısının, toplumsal baskısının sonucu olarak, bir süre sonra gardlarını almak zorunda kalacaklar. Bu baskıya boyun eğmek zorunda kalacaklar, kendilerine baskının gereklerine yaparak korumaya çalışacaklar. Türbanla başlayan süreç topluma bir yağ lekesi gibi yayılacak.

KORUNAKLI BÖLGE Yağ örtüye döküldü mü, yayılmayı tutamazsın. Ve bir süre sonra bizim gibiler, ABD’lilerin Vietnam’da yaptığı gibi korunaklı bölgeler yaratıp, oralarda yaşamaya başlayacağız. Yaşanan süreci, örneğin sıradan faşizm gibi çeşitli nitelendirmelerle özetleyenler var. Fakat şu açıktır ki gidişatın, insan haklarına saygı duyan, demokrasiyi önemseyen, özgürlüklerin daha genişletilmesini hedeflemiş bir yönelim olmadığı açık.

GİDİŞAT KÖTÜ Gidişat iyi değildir. Türkiye bunu sezmeye başladı ve üniversiteleriyle, medyasıyla, yargı organlarıyla sürece karşı bir tepki koyma ihtiyacı hissettiler. Biz onlarla aynı kaygıda buluşuyoruz. Tüm bunlar da Başbakan’ı rahatsız ediyor. Ve Başbakanın tepkileri, içinde bulunduğu ruh halini gösteriyor.

KEZZABI SOR Başbakan, ’Ne değişti?’ diye soruyor. Neyin değiştiğini Tarsus’ta ayaklarına kezzap atılan çocukların ailelerine sorsun. Acaba bu saldırının bir süredir, Türkiye’de yaşanan kutuplaşmayla ve siyaset iklimiyle bir ilgisi yok mu? Bu somut olay dahi, bağnazlığın hangi noktaya geldiğini ortaya koyuyor.

Doğum günü parkı

DIŞİŞlerİ eski bakanlarından İsmail Cem anısına Çankaya Belediyesi tarafından yaptırılan park ve heykelin açılışını, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yaptı. Baykal, "İsmail Cem’in simgelediği değerlerin, anlayışın toplumda daha yaygın ve etkili olmasını istediklerini" söyledi. Parkın açılışı Cem’in doğum gününde yapıldı. Törene Cem’in eşi Elçin Cem ve oğlu Kerim Cem de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!